facebook

Rue de L’Ukraine: честь мати “свій куток” та власну церкву в м. Лурд (Франція) випала лише українцям

У відомому паломницькому центрі м.Лурд у Франції є вулиця України та українська греко-католицька церква. Причому честь мати “свій куток” та власну церкву в цьому святому місці випала лише українцям.

Відомо, що українці брали участь у паломництві до Лурду ще з середини минулого століття. Вони молилися у каплиці базиліки Розарій при санктуарію в Лурді. В цій каплиці досі є вівтар з написом французькою “Вівтар України”.

У 1980 році кардинал Йосиф Сліпий та Папа Римський Іван Павло ІІ благословили місце на зведення храму для українців. Він був збудований у 1982 році коштом українців Франції, меценатів та за сприяння французького уряду і єпископа Володимира Маланчука. Спроектував храм український архітектор з Америки Мирослав-Данило Німців, автор ще 12 церков у США та однієї в Бразилії. Розписав церкву країнський іконописець із Кракова Єжи Новосельський. Іконостас – витвір Петра Холодного молодшого, народженого у Києві.

Так у Лурді постала церква Успіння Пресвятої Богородиці. На її освячення приїхало близько 1500 вірян та багато священиків з-за океану та з Європи.

Тепер українські та інші паломники з усього світу, приїхавши у Лурд мають не лише де помолитись, а й перепочити – навпроти церкви спеціально збудовано готель Святої Родини, а при храмі діє Дім Паломника. А поміж церквою і готелем пролягає вулиця України, назва якої затверджена урядом Франції.



Адреса: 8 bis Rue de L’Ukraine, 65100 Lourdes, France.

Читайте також:  Україна хоче укласти угоду з Польщею щодо заробітчан

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.