facebook

Українській Конституції – 19: скільки ще потрібно для захисту прав УКРАЇНЦІВ?

Перша редакція Основного закону України була затверджена 28 червня 1996 року.

Остаточний варіант Конституції України було ухвалено 315 голосами “за” після бурхливих дискусій та безперервного 24-годинного обговорення



, який назвали “конституційною ніччю“.

Проте менше, ніж через 10 років після цього до Конституції почали вносити зміни.

Перші зміни до Конституції були ініційовані у 2003 році, і були тісно пов’язані із подіями виборів президента наприкінці 2004 року та “Помаранчевою революцією“. Вони послабили владу президента, і дали старт переходу до парламентсько-президентської форми правління.

Обраний у 2004 році президентом Віктор Ющенко намагався ініціювати зміни до Конституції, але так і не зміг реалізувати свої плани.

Його наступник на посаді президента Віктор Янукович пішов шляхом внесення змін до Конституції не через конституційний процес, а через рішення Конституційного Суду, який 1 жовтня 2010 року визнав “неконституційними” зміни, ухвалені у грудні 2004, під час “Помаранчевої революції”.

Проте у лютому 2014 року під час подій Євромайдану, під тиском українських та закордонних політиків президент Янукович погодився на відновлення редакції Конституції 2004 року, і 21 лютого 2014 року Верховна Рада проголосувала за відповідне рішення. Але одразу ж після цього президент Янукович утік із країни, і його було усунено від влади.

Від січня 2015 року почався новий етап внесення змін до Конституції. Наприкінці березня президент створив Конституційну комісію для опрацювання пропозиції із трьох ключових напрямків змін: децентралізація, реформування системи правосуддя та забезпечення прав людини.

26 червня комісія затвердила пропозиції щодо децентралізації, і тепер має спрямувати їх на розгляд президентові, який, у свою чергу, відправить ці пропозиції на розгляд парламенту.

Читайте також:  Кінець війни на Донбасі... Починаються “разборкі”?

З нагоди Дня Конституції президент Петро Порошенко заявив, що “головна ідея наступних конституційних змін – побудова сильної держави через добробут і сталий розвиток громад“.

“Нашим завданням є максимально наблизити систему врядування до людей через процеси децентралізації“, – йдеться у зверненні президента з нагоди Дня Конституції.

За його словами, місцевим громадам буде передано увесь обсяг повноважень, які вони здатні ефективно забезпечити, “решту обов’язків має залишити за собою держава”.

Джерело – http://www.bbc.com/ukrainian/politics/2015/06/150628_constitution_day_story_az

Шукайте деталі в групі Facebook