facebook

В Україні скасують трудові книжки: як будуть оформляти на роботу і рахувати пенсію

В Україні замість “паперових” трудових книжок введуть електронні, а пенсії зможуть призначати автоматично, без особистого візиту до Пенсійного фонду. Відповідні нововведення передбачено законопроєктом №3623, який 2 вересня 283 голосами за основу ухвалили народні депутати.



Трудові книжки забирати не будуть


Паперові трудові книжки знищувати не будуть, але підприємства не мусять їх зберігати. Якщо співробітник хоче, може забрати її собі й зберігати вдома, а роботодавець на вимогу зобов’язаний її заповнювати. Всі дані при цьому будуть зберігатися онлайн.

Тобто якщо ви не хочете прощатися з паперовим документом, ніхто у вас його не забере. “Це певний прорив. Ті, хто стикався з оформленням пенсії, знає, скільки часу втрачається під час оформлення виплати. Для всіх нас, хто буде виходити на пенсію, це велике послаблення”, – заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, презентуючи документ.

HR-експерт Олександр Білоус упевнений: трудові книжки потрібно було скасувати ще давно. Їх заповнення та зберігання займають місце і час, підприємства мусять мати захищені місця зберігання, звітувати про збереження трудової. А якщо, наприклад, відбувається пожежа або документ псується з іншої причини, відновити його складно.

“Тут може бути одна проблема: як зберігатимуть інформацію. Це особисті дані, сімейне положення. У цю онлайн-базу ввійдуть різні персональні відомості”, – розповідає Білоус у коментарі OBOZREVATEL.

Глава профільного комітету Галина Третьякова під час засіданні Ради нагадала: протягом п’яти років дані з трудових книжок переноситимуться в реєстр.

Головний мінус: немає висновку про те, чи готові бази даних, чи будуть вони захищені. З таким зауваженням виступив і Головний науково-експертний комітет Верховної Ради.

Як призначатимуть пенсію та оформлятимуть на роботу
Під час оформлення на роботу можна буде не подавати трудову книжку – досить паспорта, ІПН та інших документів (якщо того вимагає роботодавець і дозволяє закон, наприклад довідки про медичний огляд).

Читайте також:  Пенсіонерам в Україні значно підвищать виплати: хто отримає надбавку

Одне з найважливіших нововведень – пенсію тепер нараховуватимуть автоматично. Не доведеться звертатися до Пенсійного фонду, збирати довідки, доводити свій стаж і підтверджувати його. Закон про пенсійне забезпечення дозволяє українцям виключати той час роботи, коли у них був низький заробіток. Пенсійний фонд спочатку має рахувати так, як вигідніше майбутньому пенсіонерові. Але якщо раптом виникнуть проблеми, вже після призначення виплати можна буде звернутися до чиновників із проханням провести перерахунок.

“Буде як у Британії, Естонії та в інших країнах. Буде можливість без звернення, збору інформації, автоматично отримати пенсію. Але людина зможе вибрати: якщо автоматично пенсія буде спірною, то можна буде подати документи й перерахувати її”, – розповів заступник міністра соцполітики Віталій Музиченко.

Українці зможуть отримати електронний документ з інформацією про свій стаж в інтернеті. Такий документ може знадобитися, якщо того вимагає роботодавець (наприклад, для конкурсу на посади у вас має бути стаж у відповідній сфері). Правда, для цього потрібно оформити електронний цифровий підпис. Також у Кабміні розглядають можливість використовувати технологію BankID. Тобто ідентифікувати себе можна буде і за допомогою банківської картки.

Як раніше пояснювали в Кабміні, роботодавці зможуть перевірити справжність документа за допомогою QR-коду, який буде автоматично накладатися на ці документи.

Якщо у людини є трудовий стаж до 2000 року, буде можливість занести цю інформацію в електронний реєстр – самостійно або за допомогою роботодавця. Тоді зберігати трудову книжку як носій інформації зовсім буде потреби.

Якщо хтось все ж захоче “колекціонувати” інформацію про своє стажі в трудових книжках, забороняти це держава не зможе.

“Можна все так же просити свого роботодавця робити в ньому записи і ставити штампи. Але ні працівник, ні роботодавець це тепер не зобов’язані робити”, – пояснили в уряді.

Читайте також:  Фахівці Пенсійного фонду підказали, як збільшити пенсію

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.