facebook

Гео Лерос: «Тищенко «кришує» монополію, Єрмак – контрабанду, а «Слуг» зламали гроші в конвертах»

Він висловив все, що думає про свого бігбоса, просто з трибуни Парламенту: «Ви здали країну в оренду олігархам, чим підписали собі вирок. І стали порожнім місцем в історії».

Натомість (тоді ще нардеп від «Слуги народу») Гео Лерос отримав виключення з фракції, «привіти» та кримінальні справи. Тепер він обіцяє боротися з «режимом» та відверто розповідає про діяльність Зеленського та його оточення.

«Вголос» поспілкувався з народним депутатом та дізнався про «оренду країни олігархам, повернення людей Януковича на державні посади, зливання держави під країну-агресора під виглядом миру» і ще багато цікавого.

Хто вам порекомендував йти у «Слугу народу»? Які у вас були очікування від цієї політсили?

Пригадую, які були настрої у суспільстві на початку 2019 року: було велике розчарування. Тоді хвиля Зеленського здавалась свіжою водою: креативна кампанія, нові обличчя та професіонали з порядною репутацією – такі, як Данилюк, Рябошапка, Абрамавичус та інші, що формували нову політику. Згадайте хоча б ідею збирати найкращих професіоналів для напрацювання антикорупційних законів. У програмі Зеленського були правильні ідеї, як-от податок на виведений капітал замість податку на прибуток; менше держави в економіці; СБУ та поліція не мають займатись економікою; реформа освіти, пенсійна реформа; інвестиційні стимули; розвиток свобод та демократії та багато інших. Тоді мене запросив у команду Кирило Тимошенко (заступник глави ОП Зеленського з 2019 року, – ред.), з яким ми раніше працювали в творчому проекті. Я показав Зеленському проекти, які реалізував, та запропонував творчі та культурні проекти, які можуть змінити країну за наступні 5 років – після цього він запропонував мені стати його радником.

Про що здебільшого спілкувалися із Президентом?

Про розвиток культури, мистецтва, політику, розвиток міста Києва, про створення двох сучасних музеїв, про законопроекти та багато іншого.

Чому вас вигнали з фракції? За відверті слова і свою думку? І хто це ініціював? Сам Зеленський?

Ми дуже добре спілкувались з Президентом, коли я ще був його радником. Я навіть міг до нього заходити без запису і взагалі був одним з тих, хто казав йому все відверто. Спочатку Зеленський обрав правильний шлях, за винятком деяких деталей, він таки привів нові обличчя в Уряд, який запам’ятався українцям як Уряд без корупції. Так, були і прорахунки, але в загальному, бажання швидко впроваджувати реформи було теж правильним. Проблема була в тому, що паралельно, поруч із Зеленським, почала рости пухлина – Єрмак. Ми не розуміли, чому його так слухає Президент, чому він від нього не відходить, чому він відповідає за міжнародні відносини та що у нього за особливий зв’язок з Росією. Єрмак у Зеленського був його темною стороною, яка зрештою його повністю захопила. Далі була зрада в Омані, створення консультативної ради з бойовиками, коли я вже не міг мовчати, за що мене звільнили з посади радника Президента. Чесно, я довго не критикував особисто Президента, дав йому можливість виправити ситуацію, не стати головним зрадником та корупціонером, але він остаточно обрав шлях, який я не толерую, тому я і виступив з заявою.



Ви заявили, що Зеленський вас оббрехав, коли назвав «зрадником і хабарником». Чому Президент зробив таку заяву?

Зеленський сказав Арахамії: «Якщо Лероса не виключать сьогодні із фракції, завтра я розпущу Верховну Раду»
Зеленський сказав Арахамії (мені це розповіли декілька голів фракцій): «Якщо Лероса не виключать сьогодні із фракції, завтра я розпущу Верховну Раду». Взагалі, Зеленський жодного разу не зустрівся зі мною після того, як я розкритикував державну зраду в Мінську, він взяв на себе відповідальність за корупцію Єрмака, коли я опублікував плівки, де рідний брат керівника Офісу президента торгує державними посадами, він особисто захищав Любченка, який займається скрутками ПДВ на мільярди в місяць, він, по-суті, здав в оренду країну олігархам, що дозволило йому взяти під контроль всі телеканали країни, він повернув людей Януковича на державні посади, він під виглядом миру зливає державу під країну агресора. Звісно, що у відповідь на те, що я про це говорю, він, як мала дитина, мене просто ображає: то я аферист, то зрадник, то хабарник.

Читайте також:  Франківчанка довірилась незнайомці, яка хотіла провести через польський кордон контрабанду

Ви заявляли: «Пане Президенте, я ніколи не був чиновником, не клоун з «95 кварталу» та не ларьочний рєшала, мені хабарів не дають». А Зеленському та його соратникам, зокрема Єрмаку дають хабарі?

Тищенко «кришує» монополію російських буксирів в портах, а Єрмак особисто курує схеми в податковій та контрабанду на митниці
Я взагалі ніколи не був в політиці, не був на державних посадах, то де я взагалі міг би отримати хабар? Він просто перефразував вислів «сам дурак!». Я скерував багато матеріалів в правоохоронні органи з доказами, де вони беруть хабарі. Я навіть оприлюднив ноутбук «смотрящего» за столицею, де вся корупційна еліта грабує столицю «під дахом» Єрмака, але Зеленський очевидно їх покриває, зупиняє розслідування. Єрмак навіть досі бере хабарі за кришування магазину «Санахант», де він раніше працював директором. У минулому році він закрив кримінальну справу, яка прямо виходила на Єрмака. Тищенко, наприклад, управляє через чоловіка своєї сестри компанією-прокладкою «Еко Буд Трейд», яка за останній рік отримала мільярди зі столичного бюджету. Також він, як заступник голови транспортного комітету, разом з Киселем, головою комітету з Кривого Рогу, «сидять» на відкатах з кожного кілометра доріг «Великого будівництва». Також Тищенко «кришує» монополію російських буксирів в портах Одеси та Миколаєва. Єрмак особисто курує схеми в податковій та контрабанду на митниці. Я вам можу пів дня розповідати, які матеріали я направляв правоохоронцям, це ціла система корупції.

Ваші слова до Зеленського: «Ви краще обережніше складайте гроші депутатам в конверти, щоб ненароком на них не було написано ДТЕК»: які взаємостосунки, зокрема бізнесові, у Ахметова та Зеленського?

Пан олігарх зробив йому пропозицію, вік якої Зеленський не зміг відмовитись. Після цього у нас продали посаду прем’єр-міністра та частину портфелів міністрів. Як потім відключали енергоблоки АЕС для того, щоб не страждала теплова генерація, ви бачили своїми очима.

Яким чином Зеленський, за вашими словами, злився зі старою системою»?

Всі топ-корупціонери продовжують грабувати, тільки «під дахом» Офісу президента
Всі топ-корупціонери продовжують грабувати, тільки «під дахом» Офісу президента. Люди олігархів – на посадах. Зараз навіть під місцевих князьків «злили» всі місцеві вибори. Просто маса технічних кандидатів від партії Президента. Це максимально соромно.

«Слугам народу» заборонено критикувати Зеленського?

Зеленського і Єрмака заборонено критикувати всім. Жоден телеканал цього не робить. В одних ЗМІ блок «купують», у інших затискають в лещата власників медіаресурсів, а ще деяким, найбільш спритним, віддають посади, у цілі галузі. Згадайте, як «24 канал» змінив свою риторику, навіть інтерв’ю зі мною не пустили в ефір. Я до цього попереджав: є інформація, що Єрмак зайшов в долю.

На які групи за олігархічним впливом ділиться «Слуга народу»?

Гроші в конвертах зламали майже всіх «слуг народу»
Це скоріше підгрупи, бо Єрмак і гроші в конвертах зламали майже всіх. Є група людей, яку я поважаю, хочу, щоб вони наважились не бути частиною режиму, але це питання принципів цих людей, на це треба наважитись. Ви ж бачите, які наслідки отримує депутат, який критикує Офіс президента.

Читайте також:  Рятували від переохолодження: на Черкащині мати забула 10-місячного хлопчика серед вулиці

Передвиборну кампанію «Слуги народу» хоч трохи втілюють в життя?

Про це і був мій виступ. Ніхто і кроку не зробив, все брехня.

Крім конвертів, чи є інша корупція у фракції «Слуга народу»? У чому вона полягає?

Хтось ставить своїх людей на посади та доїть цей напрямок, хтось працює на олігарха, але в цілому, якщо хтось отримує конверти, зароблені корупцією, то має відповідати перед законом.

Як часто зустрічається з нардепами зі «Слуги Народу» Зеленський і про що говорить з ними?

Вже не зустрічається, йому Єрмак не дозволяє. Для депутатів є заступники фракцій, для заступників є Єрмак. Зеленський з моменту призначення Єрмака зустрівся з депутатами один раз, але ніколи не залишався з ними один на один.

Як підбирають у партії, до прикладу, кандидатів на мерів перед виборами?

Просто продали списки, це вже всім відомо.

Нардепам від «Слуги народу» кажуть, за що голосувати синхронно?

Це мабуть кажуть у всіх фракціях, питання тільки у мотивації.

Чи співпрацює «Слуга народу» з ОПЗЖ?

Звісно, подивіться на голосування.

Чи справді Разумкова хотіли посунути з посади спікера Ради? Хто і чому?

Зеленський боїться, що Разумков – наступний президент
Я це знаю на 100%. Зеленський боїться, що Разумков – наступний президент. Переговори вів особисто Єрмак.

Кажуть, за зняття Разумкова фракції ОПЗЖ Єрмак пропонував крісло першого віце-спікера. Це правда?

Так, але мабуть цього їм виявилось недостатньо.

Медведчук їздить до Офісу президента?

Це мені невідомо, але думаю, що так.

Ви, після того, як заявили, що Зеленський вас оббрехав, коли назвав «зрадником і хабарником», сказали: за це направите заяву про злочин глави держави. Заяву про який злочин?

Якщо я хабарник, то Зеленському відомо, де я взяв хабар. Хай його допитаюсь. Він просто базікало, я це хочу довести.

За вашими словами, «офіс президента очолює пан Єрмак – агент ГРУ Російської Федерації». Ви це знаєте точно?

Все, що ви чуєте від Фокіна та Кравчука, це план капітуляції перед Росією, який погодив Єрмак, а отже Зеленський. Вони просто заміряють градус в суспільстві. З останнього, я бачив матеріали справи щодо терористів ЧВК «Вагнер», яких українські спецслужби намагались заманити на територію України, щоб вони отримали вироки за страшні злочини на Донбасі. Ці терористи вбили сотні українських військових, збили літак МН-17. За інформацією від учасників операції, цю операцію зірвали Зеленський та Єрмак. Ми намагаємось створити парламентську ТСК, щоб розслідувати цей факт, але «Слуга народу» це блокує.

Вам погрожували після вашого відвертого виступу щодо Президента та його соратників?

Мені передавали «привіти». На мене відкрили 7 справ, коли я опублікував плівки з корупцією Єрмака, а після виступу проти Зеленського знаю про ще дві нові. Мені спалили авто, сумніваюсь, що це просто хулігани.

Ви зазначали: «Глава ОП є «головним корупціонером у державі». На прикладах можна?

Єрмак контролює надходження від «смотрящих», які сидять на всіх державних корупційних потоках
Загалом Єрмак контролює надходження від «смотрящих», які сидять на всіх державних корупційних потоках. Згадайте, як Денис Єрмак казав на плівках, що треба знайти людей на державні посади, щоб вони сказали, скільки їм треба грошей в місяць, аби працювали і не лізли в схеми, за це відповідатиме інша людина.

У вас є докази того, що «брат голови Офісу президента Андрія Єрмака «торгує державними посадами»?

Читайте також:  У СБУ порахували контрабанду, вилучену на Донбасі за два місяці

Послухайте плівки, не треба навіть щось пояснювати.

Ну а що суди?

Все, що Президент не хоче брати на себе, роблять «правильні» суди, а він розводить руками.

Ви стверджували, що Баканов «узяв під контроль тіньову економіку, очолив незаконний обіг спирту та наркотиків, контрабанду, торгівлю з ОРДЛО, рекет та рейдерство бізнесу». Це не занадто гучна заява?

Цим всім продовжує займатись СБУ, навіть заходить в нові схеми.

Що це за кримінальні справи, які проти вас відкрили?

Одна про якісь податки, інша стосується ремонту в квартирі. Уявляєте рівень цькування? Я навіть сміявся з цього. Скоро відкриватимуть справу, за те, що я відчинив двері.

І ще про Арахамію, який нібито «зливає» інформацію з Офісу президента…

Він працює на два-три фронти, а по факту на свою д*пу.

Важко повірити, що такий «веселий» чоловік, як Зеленський тримає своє оточення, як ви висловивлись, у страху…

Його оточення, включаючи фракцію, справді тримається на корупції та страху – це і називається клептократія Зеленського.

«Зеленський здає країну Росії». Впевнені?

Я вважаю, що здав, але нові подробиці будуть спливати кожен тиждень.

На скільки сильним є вплив олігархів, зокрема Коломойського на Зеленського?

На нього йде корупційний вплив. Є інтерес, є домовленість.

Ви заявили, що будете боротися з чинним режимом? Яким чином?

У законний спосіб. Треба звільнити державу від олігархів та їхніх слуг.

Будете безпартійним чи плануєте приєднатись до котроїсь із фракцій у Раді? Пропозиції вже були?

Я нікуди не поспішаю. Намагаюсь вибудовувати нормальні стосунки з порядними депутатами.

Дехто з політологів вважають, що ви стали «інструментом у чужій війні», зокрема між колишнім і нинішнім головами Офісу президента – Богданом та Єрмаком. Що скажете?

Мені плювати на їхню «війну», бо я бачу, як всі зі всіма домовились. Ті, хто мене знають давно, не дивуються тому, як я поводжуся. Я ніколи не терплю несправедливість. Просто не розумію: навіщо мені бути депутатом, який забився від страху в кут і робить вигляд, що в країні все по плану, що нічого не сталось?

Марія Волошин, ІА «Вголос»

Біографічна довідка:
Гео Лерос – нар. 24 квітня 1989 р. у Києві — український режисер, арт-куратор, народний депутат. Позаштатний радник Президента України Зеленського з 24 червня 2019 до 20 березня 2020 року.

Закінчив факультет міжнародного права в Академії адвокатури України.

Засновник арт-проекту Art United Us і громадської організації «Сіті-Арт». Був волонтером благодійного фонду «Сестри перемоги». Радник Міністра інформаційної політики України та радник Київського міського голови з питань культури (на громадських засадах). Автор документального фільму про реформу поліції. У межах проектів City-Art та Art United Us, ініціатором яких був Гео Лерос, було створено близько 70 муралів в Україні.

Автор першої української книги про вуличне мистецтво Kyiv Street Art. Режисер короткометражного фільму A lifetime older, заснованого на реальних подіях. У стрічці йдеться про героя АТО, вчителя-медика. Режисер відеокліпів для українських артистів.

Володар премії Best short film Міжнародного фестивалю в Калькутті за фільм A lifetime older, володар премії «Чудовий короткий документальний фільм» (англ. Excellent Short Documentary) Міжнародного кінофестивалю в Сан-Франциско.

Політика

На парламентських виборах 2019 року обраний народним депутатом України від партії Слуга народу (№ 23 у списку). Безпартійний.

Заступник голови комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики (з 29 серпня 2019 року), голова підкомітету з питань культурної політики.

13 січня 2020 року увійшов до складу Ради з питань розвитку Національного культурно-мистецького та музейного комплексу «Мистецький арсенал».

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.