facebook

Застуда, грип, алергія чи коронавірус: як у сезон інфекційних хвороб розпізнати COVID-19

Україні як і усьому світу загрожує нова хвиля коронавірусу COVID-19. А на додаток до нього наближається період сезонних хвороб, а тому лікарі особливо рекомендують зробити щеплення від грипу. Підступністю коронавірусу є схожа симптоматика із грипом, ГРВІ та алергією, а відмінності проявляються не одразу. Тому головне – не допустити ускладнень, до яких може призвести коронавірус.

У МОЗ кажуть, що найхарактернішими ознаками коронавірусу COVID-19 є висока температура до 38-39,5°С, сухий кашель, утруднене дихання, відчуття втоми і біль в м’язах і грудей. До головних симптомів коронавірусу також належить втрата нюху та смаку, може з’явитися головний біль, пише ТСН.

Рідше у хворого буває нежить та діарея. Утім немає чхання, яке виникає під час застуди. Також, якщо хворого починає турбувати біль у горлі, наймовірніше, йдеться про застуду або грип. Нетиповим проявом недуги теж може бути висип на тілі, але це буває вкрай рідко.

Грип та ГРВІ є найпоширенішими у світі інфекційними захворюваннями. Але якщо більшість ГРВІ протікають відносно легко, то грип може призводити до вкрай небезпечних ускладнень.

Під час ГРВІ зазвичай у хворого є кашель, нежить, закладений ніс, тримається на позначках до 38°С. Загалом симптоми розвиваються повільно. Серйозних ускладнень, як правило, не виникає.

Грип же, навпаки, з’являється різко. Типовими симптомами є головний біль, кашель, ломота в тілі, втома. Крім того, грип небезпечніший ускладненнями, які він може викликати. Це, зокрема, пневмонія.



За інформацією українських медиків, грип має менший інкубаційний період (час від зараження до появи симптомів), аніж коронавірус. Тому після зараження коронавірус може проявити себе від 2 до 14 дня.

За умови належного догляду і відпочинку застуда та легкі симптоми грипу зазвичай минають за кілька днів, а от коронавірус навпаки у цей період починає прогресувати. Загалом лікування COVID-19 у середньому триває 7-25 днів. Грипом хворіють упродовж 7-14 днів, ГРВІ щонайменше 14 днів.

Читайте також:  Італії загрожує криза через низьку народжуваність – президент

Однак медики стверджують, що на початкових стадіях інфікування коронавірусом симптомів може і не бути взагалі. У цьому і полягає підступність хвороби. Якщо ж з’явилися проблеми із диханням, це вказує на розвиток вірусної пневмонії, яка і призводить до смерті.

Традиційно на алергію починають скаржитися навесні, усе літо і на початку осені. Це час цвітіння і сезон амброзії. Головною різниця між коронавірусом та алергією у тому, що остання не спричиняє підвищення температури, ломоти в суглобах, діареї і задухи.

Алергія, як правило індивідуальна, вона залежить від того, куди і в якій кількості потрапив аллерген. Її симптоми можуть розвиватися на будь-якій ділянці тіла, миттєво або ж протягом декількох днів. Зазвичай люди скаржаться на нежить, кашель, свербіж, почервонніння шкіри.

Медики наполегливо радять тим, хто контактував із хворими або підозрює в себе інфікування неодмінно залишатися вдома і терміново звертатися до лікаря ы здати ПЛР-тест. У разі підтвердження коронавірусу, який перебігатиме у легкій формі, вам призначать самоізоляцію.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.