facebook

Проблеми трудової міграції населення Прикарпаття до Республіки Польща

Аналіз міграційних тенденцій, що сформувалися в останні два десятиліття, свідчать про активну участь України у світових міграційних процесах. А між тим, міграційні процеси, як невід’ємна та постійна складова історії досить відчутно впливають на стан та перспективи економічного, соціального та культурного розвитку суспільства, впливаючи на нього як позитивно і негативно. Для України міграція є негативним прикладом, оскільки відбувається відтік людських ресурсів, причому найбільш продуктивного віку. Найбільша частка трудових мігрантів з України є у віковій групі 26-35 років, але динамічно зростає наймолодша вікова група 18-25 років. З цього слідує і наступна негативна тенденція – частина трудових мігрантів здобуває статус іммігрантів у Республіці Польща, залишаючись там на постійне місце проживання, створюючи сім’ї та народжуючи дітей, що призводить до негативної тенденції демографічних процесів в Україні.

Останніми роками Польща докладає багато зусиль для розвитку системи надання освітніх послуг іноземцям. З одного боку, це вигідний бізнес, з другого – засіб збереження та розвитку системи вищої освіти в умовах, коли внаслідок демографічної кризи та виїзду молоді за кордон вона потерпає від дефіциту абітурієнтів та студентів. Крім того, освіта іноземців є важливим шляхом поповнення трудових та інтелектуальних ресурсів країни.

Переважна більшість українців, які щорічно в’їжджають до Польщі – це молоді спеціалісти інженерно-технічного профілю, управлінці, працівники культури, молоді робітники, які влаштовуються сільському господарстві чи на будівництві. Все частіше українці займають робочі місця, які потребують певної освіти та фахових навичок. Наразі значна частина мігрантів працюють у науковій та технічній сферах. Зросла зайнятість українців в будівництві, на транспорті, в промисловості.

Значна частина українських мігрантів виїжджає до сусідньої Польщі, головним чином, на сезонні сільськогосподарські роботи. Ще однією особливістю української трудової міграції в Республіку є те, що їдучи у Польщу не на постійне, чи не на довготривале проживання, скорочуються витрати на соціальне обслуговування мігрантів. Тому, більшість українських заробітчан працює поза правовим полем, а отже і отримує суттєво меншу платню за свою працю. Відомим є також факт того, що польські роботодавці, як правило, не зацікавлені в оформленні дозволу на працевлаштування українських працівників, зважаючи на пов’язані із цим матеріальні витрати. Адже, легалізація іноземного працівника передбачає сплату роботодавцем спеціального податку відповідно до кваліфікації працівника. За таких умов, українським трудовим мігрантам часто доводиться погоджуватися на трудовлаштування без жодних гарантій, що створює проблему соціальної незахищеності громадян України на території Польщі. Тому досить частими є факти порушення прав трудових мігрантів, зокрема порушення прав прийому на роботу, порушення умов праці, суттєва різниця в оплаті праці.

Читайте також:  Новий тиждень на Прикарпатті розпочнеться із потепління та сонячної погоди. КАРТА

Шукайте деталі в групі Facebook