facebook

“Дали аскорбінову кислоту та вітаміни”: український турист застряг з коронавірусом у Єгипті

Киянина Євгена ізолювали від рідних, забрали паспорт і не викликали для нього лікаря. Чоловік залишився сам у чужій країні і не знає, хто оплатить його карантин.

Двоє братів – Микита та Євген – із дружинами 6 вересня прилетіли на курорт до Єгипту. Відпочивальники прибули з Борисполя в аеропорт Шарм-ель-Шейха, де здали тести ПЛР на COVID-19. Після цієї процедури поїдзка для них перетворилась на жахливу пригоду, пише ТСН.

У Євгена виявили коронавірусну інфекцію, утім, за усі дні перебування за кордоном огляду в лікаря не було. У чоловіка відібрали паспорт, ізолювали від рідних, а замість медикаментів від коронавірусу дали аскорбінову кислоту та вітаміни для очей. Зараз Євген перебуває в Єгипті сам на карантині. На літак додому чоловіка разом із рідними не пустили.

Страхова компанія відмовилась оплачувати самоізоляцію Євгена в готелі, а туроператор не дає підтвердження, що покриє ці витрати. Тож чоловік без належної підтримки та нагляду лікаря змушений залишатись у чужій країні ще щонайменше тиждень.

Про деталі поїздки в Єгипет, ставлення до відпочивальників та нагляд за інфікованим туристом розповіли брати Микита та Євген.

Тест ПЛР в аеропорту та ізоляція від рідних


“Ми здали тести в явно антисанітарних умовах. Після проходження тесту вирушили в готель. На другий день близько 21:00 до нас підійшли працівники готелю і сказали, що в однієї людини з нашої компанії позитивний тест на COVID-19. Тому нас потрібно терміново розселити й ізолювати від усіх”, – розповідає Микита.

Євгена, у якого виявили коронавірусну інфекцію, відселили від дружини та брата в інше крило готелю. До нього приставили охорону, яка постійно стежить, щоби він нікуди не виходив. Чоловік сам перебуває в номері, йому приносить їжу персонал. Однак за п’ять дні самоізоляції лікаря до Євгена так і не прислали.

Тим часом, усі туристи, у яких не виявили коронавірусу, теж перебували на карантині.

Візиту лікаря не було

“Наш гід, страхова компанія і рецепція готелю стверджували, що лікар до нас не приїде, бо у нас немає жодних симптомів хвороби. На третю добу, розуміючи, що лікаря ми вже не побачимо, вирішили зателефонувати до поліції Єгипту. Однак відповіді не було. Тоді ми зателефонували на 911. Їхня служба їхала до нас 1,5 години. Після чого людей, у яких був негативний тест і яких все одно тримали на карантині, різко відпустили, сказавши, що ми вільні”, – розповідає Микита.

Читайте також:  На Закарпатті через пoмилку лiкарiв жінка дев’ять років провела в ізoляції

Братам все ж вдалося зв’язатись із правоохоронцями. Та оскільки туристична поліція не розмовляла ні українською, ні англійською, ні російською мовами, довелося викликати офіційного представника туроператора.

“Він нас запевнив у тому, що хворому вранці дадуть ліки від коронавірусу і викличуть лікаря, але для цього їм потрібен паспорт українця. У цей час лікар з аеропорту, який робив нам всім тести на COVID-19, зв’язався з одним із нас і почав дізнаватися, як справи, чи все гаразд. У розпалі цієї розмови він скинув конфіденційну інформацію про усіх хворих людей з нашого рейсу. У документі були вказані паспортні дані, ім’я, прізвища людей, загалом 12 осіб: 6 чоловіків і 6 жінок”, – розповідає Микита.

За його словами, вранці лікар так і не приїхав до Євгена, у якого виявили коронавірус.

Дали аскорбінову кислоту і вітаміни для очей

“З рецепції готелю принесли “ліки” – аскорбінову кислоту і вітаміни для очей. В обід гід написала, що 10 вересня вся наша компанія разом із хворим відлітає додому. Через кілька годин повідомлення від неї було видалено, як і інформація про те, що хворий зобов’язаний залишитися в готелі на карантин 14 днів, сплативши все за свій рахунок”, – каже Микита.

Щоб уточнити інформацію, брати намагалися кілька разів зв’язатись зі своїм гідом.

“Після безлічі спроб зв’язатися з гідом, на наше прохання про допомогу нам відповіли, щоб ми не писали їм більше”, – розповідає чоловік.

Щоб уточнити інформацію, брати намагалися кілька разів зв’язатись зі своїм гідом.

“Після безлічі спроб зв’язатися з гідом, на наше прохання про допомогу нам відповіли, щоб ми не писали їм більше”, – розповідає чоловік.

Читайте також:  З коханою збирався зіграти весілля: українці на колінах прощалися з 24-річним Героєм, якого московити вбили на Донбасі (фото)

Забрали паспорт

За словами Микити, у його брата забрали паспорт і не хотіли повертати.

“У Євгена забрали паспорт, пояснюючи це тим, що він необхідний для отримання ліків проти коронавірусу від держави. Після розмови з генеральним менеджером готелю стало зрозуміло, що паспорт хворого віддавати ніхто не буде, нібито їм заборонила поліція. Але після дводенних спроб повернути документи, їх таки нам повернули”, – розповідає Микита.

Проблеми комунікації між страховою, туроператором та готелем

У четвер, 10 вересня, брати з дружинами намагалися повернутись додому. Але в аеропорті Шарм-ель-Шейху Євгена затримали, не давши пройти реєстрацію на рейс. Чоловіка повернули в готель на карантин, а Микита з двома жінками полетіли до України.

Брати кажуть, що сумніваються у правдивості позитивного результату тесту, адже серед чотирьох осіб лише у Євгена виявили коронавірус. Усі вони тривалий час між собою контактували, але симптомів недуги не відчувають. Лише Євген зазначає, що має несильний нежить вранці, який швидко минає. Він підозрює, що це через різкий перепад температури на вулиці й у номері, де працює кондиціонер.

Повторний тест на коронавірус чоловікові в аеропорті не робили, а симптоми COVID-19 може діагностувати лише медик. Утім, брати так і не домоглися приїзду медика в готель.

“В наданні лікаря страхова посилалась на готель, а готель, своєю чергою, на страхову, в результаті лікаря так і не було. Ніхто навіть не прийшов поміряти температури. Зараз страхова компанія нас запевнила, що медик вже не приїде. Вони порадили Євгену їхати в лікарню здавати повторний тест за свій рахунок, який коштує 70 доларів. Але яким чином він це повинен зробити – незрозуміло, адже його ніхто нікуди не випускає з номера”, – каже брат Євгена Микита.

Хто оплатить самоізоляцію у готелі в Єгипті?

Читайте також:  В Єгипті трагічно загинула українка

Зараз Євген сам залишився в Єгипті. Чоловік не знає, хто оплатить його перебування на карантині в готелі, а також повторний тест на коронавірус і квитки додому. Після тривалих перемовин зі страховою, компанія відмовилася покривати витрати, адже у чоловіка начебто немає симптомів COVID-19.

“Ця страхова була до нас прикріплена автоматично, адже вони працюють із туроператором. Сьогодні вони повідомили, що не збираються покривати витрати. Сказали, щоб ми компенсацію вимагали від туроператора. Коли ми попросили надати нам офіційний документ про відмову, вони послалися на те, що це їхня конфіденційна інформація. Тобто позитивного тесту на коронавірус достатньо, щоб мене тримати в Єгипті, але щоб оплатити моє перебування на карантині – ні”, – розповідає нам Євген.

Згодом туроператор запевнив, що за проживання в готелі Євгену не доведеться платити, а також, можливо, вони оплатять йому квиток додому.

“Але довіри вже немає, вони нам і лікаря обіцяли, і безпроблемний виліт… Офіційного підтвердження, що вони оплатять проживання, ми не отримали, лікаря і квиток назад – тим більше”, – розповідає Микита.

ТСН.ua звернувся до компанії, в якій застрахований Євген, аби уточнити, чи дійсно вони відмовили йому у компенсації витрат.

“Ми не можемо давати коментарі щодо фізичної особи, це закрита інформація. В людей є умови договору, там прописано, що покривається, а що ні. Ми займаємось наданням медичної допомоги, абмулаторної, стаціонарної, але самоізоляцією наша компанія не займається, лише надання медичної допомоги. І страхування у нас так само називається: “Медичне страхування”, – прокоментували нам у страховій компанії.

Щоб вирішити цю ситуацію чоловіки звернулись до Посольства України в Єгипті. У відомстві їм пообіцяли відправити до Євгена лікаря для повторного тесту на коронавірус. Сайт ТСН.ua повідомив пресслужбу Міністерства закордонних справ України про випадок Микити та Євгена, що трапився з ними у Єгипті. Тож наразі ми очікуємо відповіді від МЗС на інформаційний запит про те, як діяти українським туристам за кордоном у схожих ситуаціях.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.