facebook

Дай відсіч агресору і захисти рідну мову – спілкуйся УКРАЇНСЬКОЮ!

“Відмова від використання рассєйських СМ «ВКантактє» і «АднаклаSSнікі» та спілкування українською мовою заважає «працювати» кремлівським тролям”, повідомляє портал “Foreign P



olicy”.

Минуло вже 16 (!) місяців з тих пір, як російські військові застрелили першого українського солдата – це відбулося під час окупації Криму. «Тепер я боюся говорити російською мовою, тому що Путлер може захотіти мене захищати» – це висловлювання перетворилося на загальновідомий жарт, після того як президент росії заявив про те, що, на його думку, новий київський уряд нібито “загрожує” російськомовному населенню України.

Сьогодні російськомовні громадяни України, які проживають в основному на сході країни та у великих містах, демонстративно переходять на українську мову, яка стала ознакою їх самоідентифікації. У Києві та великих містах на сході країни патріотично налаштовані російськомовні громадяни України закликають в соціальних мережах говорити з дітьми українською мовою в надії виховати нове покоління носіїв рідної мови. Вперше за кілька десятиліть говорити українською мовою стало модно.

Потужне українське громадянське суспільство також відіграло важливу роль у тому, щоб схилити доросле населення країни до використання української мови. На тлі катастрофічної нестачі державного фінансування у сфері освіти десятки різних організацій та ініціативних груп навчають української мови дорослих громадян по всій країні. За словами активістів, основна частина їхніх студентів прийшли до них після революції на Майдані і початку війни між Україною і Росією. У таких великих і в основному російськомовних українських містах, як Дніпропетровськ, Запоріжжя, Харків, Краматорськ і Одеса, виникло безліч організацій, що пропонують безкоштовні курси української мови. Подібні курси були організовані також у Львові та Вінниці, україномовних містах, де оселилися біженці з Криму та зі сходу країни.

Читайте також:  Мовний омбудсмен відповів Мендель на заяву про “українську” російську мову

Медійний ландшафт також поступово стає все більш україномовним. Україномовні Інтернет-телеканали, такі як Hromadske.TV і Espreso, практично не мають російськомовних конкурентів, які б могли з ними зрівнятися за якістю.

Оскільки Інтернетом користуються більше половини громадян України, соціальні мережі перетворюються на ще один канал «українізації». Провідні блогери, які пишуть українською мовою в Facebook і Twitter збільшують число своїх послідовників, і багато українських Інтернет-користувачів відмовляються від використання російських платформ, таких як СМ «ВКантактє» і «АднаклаSSнікі». Обговорення політики українською мовою заважає російським тролям брати в ньому участь.

Відродження української мови стало одним з багатьох наслідків російсько-української війни. Тим не менше, у міру того, як діти, котрі розмовляють українською мовою, будуть дорослішати, а середній клас буде все частіше купувати українські товари і послуги, воно може стати одним з найбільш стійких змін. Разом з жовто-синім прапором і традиційними розшитими сорочками, які можна часто зустріти на вулицях українських міст у цей важкий для країни час, українська мова теж повинна стати дорогоцінним і рідним національним символом.

Джерело – http://foreignpolicy.com/2015/06/26/why-ukrainians-are-speaking-more-ukrainian/

Шукайте деталі в групі Facebook