facebook

Батальйонам дали вогню. Що стоїть за опалою добровольчих з’єднань

Керівництво спецслужби і ряд добровольчих батальйонів, які вважалися опорою режиму, за короткий час опинилися в опалі.

1645163


Корреспондент розібрався, що за цим може стояти, пише Дмитро Москаленко у №25 видання від 26 червня 2015 року.

Протистояння службовців роти спецпризначення Торнадо з міліцією, військовою прокуратурою і губернатором Луганської області на певний час стало головною новиною із зони АТО. Військова прокуратура в особі свого керівника звинуватила торнадовців у звірствах і насильстві.

«Члени цієї злочинної організації на базі роти міліції підшукали місце в підвальному приміщенні лисичанської школи в місті Привілля, де для утримання доставлених місцевих жителів заготовили і пристосували засоби для вчинення насильницьких дій», – сказав головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

У підсумку були затримані командир Торнадо Руслан Онищенко та ще дев’ять бійців, а міністр внутрішніх справ Арсен Аваков прийняв рішення розпустити роту і переатестувати особовий склад.

Рішення глави МВС службовці сприйняли агресивно. Почалося нетривале протистояння між бунтарями і правоохоронцями. Ситуацію вдалося владнати, і до силового вирішення конфлікту справа не дійшла.

Однак губернатор Луганської області Геннадій Москаль продовжив «тролити» торнадовців, заразом зажадавши прибрати з території області й батальйон Чернігів. У підсумку Торнадо перебазовували в Донецьку область, а Чернігів, за попередньою інформацією, – в Сєвєродонецьк.

Історія тривала на тлі відставки глави СБУ, за яким помічені контакти з Правим сектором і Тризубом, а також незабаром після історії з позбавленням депутатської недоторканності колишнього першого комбата батальйону Айдар Сергія Мельничука.

Все це і дало привід говорити про політичні переслідування сил і політиків, які виступали у ролі патріотів і державників.

«Радикальне» рішення

Власне, непрості відносини у службовців Торнадо склалися з владою, ще коли частина з них значилася в батальйоні особливого призначення Шахтарськ (який намагався займатися лідер Радикальної партії Олег Ляшко). Батальйон розформували восени 2014 року, коли міністр внутрішніх справ заявив про часті випадки мародерства серед його бійців.

«Батальйон Шахтарськ, який прекрасно бився під Іловайськом, був мною розпущений, тому що неодноразові випадки мародерства у Волновасі і в інших ситуаціях мали місце», – повідомив Аваков, додавши, що ті, хто не причетний до злочинів, зможуть залишитися на службі в органах.

Інший скандал виник навколо позбавлення депутатської недоторканності першого комбата Айдара – Сергія Мельничука. Він залишив військову службу після обрання до Верховної Ради за списками Радикальної партії. Потім через конфлікт всередині фракції покинув її: приводом став мітинг бійців батальйону біля Міноборони в Києві.

А в травні Генпрокуратура направила запит з вимогою позбавити Мельничука недоторканності, який парламентарі задовольнили. Правда, сюжет не отримав такого розвитку, як у випадку з Торнадо: його затьмарила втеча іншого депутата, Сергія Клюєва, якого позбавляли недоторканності в той самий час.

Любителі шукати таємниці й інтриги можуть спробувати знайти підѓрунтя у розправі з бійцями, контрольованими саме радикалами. Проте в розмові з Корреспондентом член фракції РП, який побажав залишитися неназваним, скептично поставився до такої версії, списавши все на високу політичну активність Ляшка і просто на випадковість. Хоча сам лідер партії зробив з цього приводу дуже конспірологічну заяву.

«Як на мене, то така перевірка, ініційована Адміністрацією Президента, насамперед спрямована на знищення добровольчих підрозділів, і робиться це на виконання так званих мінських угод. Знищення і розформування добровольчих батальйонів є умовою Путіна, яку виконує Петро Порошенко», – написав Ляшко у Facebook у розпал подій.

Решта прикладів конфліктів батальйонів з владою свідчать швидше про наявність серйозних розбіжностей між офіційними правоохоронцями, військовими і добровольцями, які не завжди вирішуються шляхом переговорів.

Читайте також:  В ході нічного обстрілу Авдіївки бойовики убили жінку

Голуби і яструби

Найбільш поширеною версією причин того, що відбувається, є особистісна. Просто кажучи, глава держави і відповідальні за батальйони особи просто не знайшли спільної мови, не спрацювалися.

«Зачистка батальйонів почалася задовго до нинішніх подій – це і скандали з Айдаром та роззброєння ОУН у Пісках. Якщо раніше основне навантаження на собі несли територіальні та добровольчі батальйони, то тепер з «республіками» воюють частини Збройних сил. Тому з керованістю частинами в зоні АТО у Києва все відносно нормально. Конфлікт скоріше є боротьбою за владу. Кожен представляв собою центр впливу, а глава СБУ так чи інакше контролював низку батальйонів і був для Порошенка конкурентом», – вважає політолог Іван Лизан.

Ці сили на Банковій могли розглядатися як реальні суперники глави держави, що, ймовірно, і вплинуло на тактику поведінки АП.

Президент і його оточення негласно, а іноді й офіційно, вважають батальйони небезпечною антисистемною силою, осередком радикалів, як правило, орієнтованих на праву ідею формально, а реально готових вирішувати ще й будь-які питання в режимі «силового підприємництва»

Олексій Якубін, політолог
«Партія миру – Президент і його оточення – негласно, а іноді й офіційно, вважають батальйони небезпечною антисистемною силою, осередком радикалів, як правило, орієнтованих на праву ідею формально, а реально готових вирішувати ще й будь-які питання в режимі «силового підприємництва» та в районі конфлікту і в тилу. Вони небезпечні, бо навколо них є патріотичний флер, але насправді їх складно контролювати державним силовим структурам», – каже політолог Олексій Якубін.

На думку експерта, маючи досвід використання зброї та будучи економічно автономними, добровольчі батальйони можуть за політичної дестабілізації в країні вийти з-під контролю і перетворитися на внутрішнього ворога для Президента.

Антиолігархічна версія, що розкручується в ЗМІ, чудово лягає в контекст протистояння Президента з великими бізнесменами, починаючи з історії з Укрнафтою. У цьому випадку, незважаючи на відсутність беззаперечних доказів співробітництва та підігрування глави СБУ колишній групі Дмитра Фірташа РосУкрЕнерго, чистка рядів спецслужби виглядає як продовження боротьби із засиллям великого капіталу в органах виконавчої влади.

Переслідування батальйонів теж вкладається в цю версію. Багато з них виникло за безпосередньої підтримки олігархів, їхні комбати пізніше опинилися в різних політичних проектах, а небажання інкорпоруватися в офіційні правоохоронні структури лише посилювало підозру в нелояльності київській владі.

Тим більше у світлі недавніх одкровень самого Фірташа про його контакти з Віталієм Кличком напередодні виборів до парламенту пост глави СБУ, який балотувався за списком УДАРу, дійсно виглядає як квота олігарха.

Крім того, і в Торнадо, й у Айдара можна за бажання знайти зв’язок з Валентином Наливайченком через партію Ляшка, яка єдина в повному складі виступила проти відставки глави СБУ.

Верхівка батальйонів має зв’язки з іншими конкурентними полюсами влади в країні – з олігархами і ФПГ, які спорадично використовують батальйони як свої особисті армії для питань переділу власності й брязкання зброєю перед конкурентами

Олексій Якубін, політолог
«Верхівка батальйонів має зв’язки з іншими конкурентними полюсами влади в країні – з олігархами і ФПГ, які спорадично використовують батальйони як свої особисті армії для питань переділу власності й брязкання зброєю перед конкурентами. Остання критика дій батальйонів з боку міжнародних правозахисних організацій, окремих американських конгресменів – це вода на млин Президента і формальний привід прибрати їх в минуле», – зазначає Якубін.

Читайте також:  Батьки не приїхали на похорон, вбивця бреше: син розстріляного на Житомирщині військового шокував розповіддю

Для суто економічної версії підстав теж більш ніж достатньо. Про відставку Наливайченка публічно заговорили після його втручання в історію з пожежею на нафтобазі у Василькові, де горіли потужності паливного трейдера БРСМ. Глава СБУ звинуватив колишнього заступника генпрокурора в «кришуванні» бізнесу в обмін на частку в ньому.

У випадку з батальйонами найчастіше згадують боротьбу за контроль за потоками контрабанди, а також підприємствами прифронтової зони. Москаль уже згадував, як службовці Айдара захопили хлібокомбінат і певний час цілком успішно вели бізнес, не сплачуючи за комунальні послуги і податки в бюджет. Відставка глави СБУ в цьому випадку виглядає як реакція на нездатність взяти під контроль ці потоки.

«Той факт, що провезення продовольства в «ДНР» і «ЛНР» кришувалося і силовиками, вже давно є секретом Полішинеля, тому звільнення Наливайченка дозволить Порошенкові через свою людину контролювати і цю частину фінансових потоків», – наголошує Лизан.

На два фронти

І, нарешті, придністровська версія полягає в тому, що під час підготовки до відкриття «західного» фронту Києву потрібен повністю контрольований фронт «східний», щоб пасіонарії з добровольчих батальйонів за підтримки партії «яструбів» не надумали зреагувати на провокації або вчинити їх самостійно, додавши уряду і Президенту зайвого головного болю.

Мова йде про нібито плани Заходу щодо остаточного упокорення Придністров’я, витискування звідти Росії та відновлення суверенітету Молдови над цією самопроголошеною республікою. Особливу роль у цьому відводять Україні, здатній організувати економічну блокаду регіону. Вважається, що і призначення Михайла Саакашвілі, який має досвід роботи із сепаратистськими регіонами, губернатором Одеської області, щільно зав’язаної на економіці ПМР, пов’язане з наміром незабаром вирішити придністровське питання силами США і Європи.

Україна вже має досвід економічного тиску на ПМР (причому в бутність Порошенка секретарем РНБО), а якщо справа дійде до збройних зіткнень, то Києву важливо мати абсолютну мобілізацію ресурсів, їхню контрольованість і недопущення втягування у війну на два фронти, потягнути яку він буде просто не в силах. В останньому нібито у влади впевненості саме й немає. Крім того, робота правоохоронців у «південному» напрямі часто зводилася швидше до боротьби з журналістами, ніж з реальними діями в придністровському напрямі, що і викликало загальне невдоволення.
«Що ж стосується придністровського фронту, то рішення про його відкриття буде приймати Вашингтон, а Київ стане виконавцем, якщо ж Вашингтон вирішить вдарити по ПМР, то керованість він точно забезпечить незалежно від того, хто є Президентом або головою СБУ», – передбачає Лизан.

У цій зовнішньополітичній версії того, що відбувається в Україні, є одна особливість: рівень впливу міжнародних суб’єктів значно вище, ніж власне Києва, а отже, в цьому випадку слід визнати, що він багато в чому залежить від позиції іноземних партнерів.
Весняне загострення

Відносини влади з низкою батальйонів стали псуватися з осені минулого року і остаточно погіршилися в останній місяць

Батальйон Равлики

Партизанська група, члени якої стверджують, що діяли проти сепаратистів у районі сектора М (Маріуполь). Близька до батальйону Святої Марії під керівництвом Дмитра Корчинського.

8 травня в селі Євгенівка Донецької області була проведена спецоперація правоохоронців і затримано дев’ять осіб з групи. Їм закидають напад на тваринницький комплекс, розташований у Євгенівці. Вони нібито побили представників приватної охоронної фірми, потрапили на територію і викрали кошти в розмірі 80.000 грн. За інформацією, у затриманих було вилучено велику кількість зброї, боєприпасів і вибухових засобів, походження яких пояснити вони не змогли.

Читайте також:  "Мамо, я живий": як мати дочекалася сина, якого записали в мерці

За словами самих партизанів, того дня вони допомагали затримувати кількох підозрілих осіб, у яких вилучили прапори ДНР, зброю і вибухівку, а міліцію викликали самостійно, щоб законно оформити затримання.

Батальйон Айдар

Підрозділ Сухопутних військ Збройних сил, який раніше був 24-м батальйоном тероборони Айдар Луганської області. Створений у травні 2014 року з ініціативи коменданта Самооборони Майдану Сергія Мельничука.

У грудні 2014 року бійці батальйону на трасі Київ – Бориспіль побили водія легкового автомобіля, який, за їхніми словами, хотів вклинитися в їхню колону.

1 березня 2015 року Геннадій Москаль повідомив про затримання міліцією групи айдарівців, які промишляли викраденням автомобілів, розбійними нападами, мародерством, рекетом й іншими злочинами.

Рівно через місяць на офіційному сайті губернатора Луганської області з’явилося повідомлення про захоплення бійцями Айдара хлібозаводу ТОВ УкрВереск у селі Петрівка Станично-Луганського району та про підняття ними ціни на хліб з одночасним блокуванням підвезення хліба з інших районів.

Москаль також направив звіт про злочини, які скоїв у Донбасі батальйон Айдар, загалом у списку заявлено про 65 таких випадків. За його словами, йдеться про масу фактів викрадень, вимагань, тортур, грабежів, незаконного застосування зброї та інших правопорушень. Москаль зазначає, що багато злочинців навіть не перебували в батальйоні, однак при цьому вони носили нашивки Айдара.

«Я ще раз наголошую, що частина Айдара дійсно зі зброєю в руках захищає територіальну цілісність України на передовій, тоді як інша частина вирішила банально заробити на війні. У переліку лише 25% злочинів, серед яких найважчі і найбільш резонансні – викрадення держслужбовців з вимогою викупу, опір працівникам правоохоронних органів, пограбування підприємців тощо», – повідомив Москаль.

Батальйон Чернігів

Батальйон тероборони, сформований у квітні 2014 року.

15 червня бійці батальйону ім. Кульчицького затримали фуру з контрабандою, яку супроводжував боєць батальйону Чернігів. Глава Луганської військово-цивільної адміністрації Геннадій Москаль зажадав роззброєння і виведення за межі регіону батальйонів Торнадо і Чернігів. За його словами, бійці Чернігова стали на шлях скоєння злочинів і не виконують наказів.

«Замість того щоб сконцентрувати свої зусилля і дати гідну відсіч ворогу, деякі підрозділи МВС України встали на шлях скоєння злочинів, а щоб прикрити свою негідну поведінку, видають себе за борців з контрабандою. В першу чергу це стосується батальйонів Торнадо і Чернігів», – йдеться в повідомленні прес-служби Луганської обладміністрації.

Батальйон Слобожанщина

Батальйон патрульної служби міліції особливого призначення, створений у квітні 2014 року в структурі ГУ МВС у Харківській області.

У жовтні 2014-го службовці батальйону, які перебувають у зоні АТО, заявили про порушення з боку їхнього командування. Бійці запевняли, що їхні керівники чинили злочини проти мирних жителів Донбасу, займалися викраденнями автомобілів і присвоєнням волонтерської допомоги. Також повідомляється про масове порушення прав людини стосовно рядового складу. На підставі заяви бійців батальйону було розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу.

Батальйон Азов

Збройне формування, що входить до складу Національної гвардії, сформовано в травні 2014 року в Маріуполі. У вересні було прийнято рішення розгорнути батальйон Азов у полк.

12 червня палата представників США прийняла поправку про заборону тренування бійців Азова і передачі їм озброєння в рамках американської програми підтримки Збройних сил України. Як зазначив автор поправки, демократ Джон Коньєрс-молодший, він вдячний палаті представників за те, з яким розумінням поставилися до його ініціативи, яка убезпечить американських військових від контактів з «огидними неонацистами».

Дані інформаційно-довідкової служби Корреспондента

Шукайте деталі в групі Facebook