facebook

Учасники АТО, їхні сім’ї та переселенці зможуть отримати безкоштовну юридичну допомогу, – Мін’юст

З 1 липня в Україні відкриваються 100 додаткових центрів надання безоплатної правової допомоги, 5000 адвокатів працюватимуть на захист інтересів учасників АТО і незахищених верств населення



20131225000210

Про це під час круглого стола на тему “Безоплатна правова допомога – захист індивідуальних прав” повідомила перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова.

Вона нагадала, що з січня 2013 року в Україні 26 центрів надають первинну правову допомогу – в кримінальних провадженнях. За цей час адвокати допомогли 176 тисячам українців. Перший заступник міністра підкреслила, що результатом роботи адвокатів в безкоштовних центрах з надання первинної правової допомоги стали понад 250 виправдувальних вироків – більше 40% від усіх виправдувальних вироків в країні.

Перший заступник міністра проінформувала, що 1 липня в Україні відкриються понад 100 центрів безоплатної правової вторинної допомоги.

“Буквально через кілька днів від трьох до семи центрів з’являться в кожному регіоні”, – запевнила Наталія Севостьянова. Таким чином, кожен центр буде обслуговувати не більше 500 тисяч українців, які проживають в певному районі.

Вона підкреслила, що в цих центрах працюватимуть 5 тисяч адвокатів, які були відібрані за відкритим конкурсом. За прогнозами Мін’юсту, понад 8 мільйонів українців зможуть звернутися до центрів безоплатної правової допомоги найближчим часом.

“Ці 5 тисяч адвокатів для громадян перетворюють наше міністерство в міністерство справедливості, яке є адвокатом для кожного громадянина. У першу чергу для тих, хто не може собі дозволити адвоката, –  пенсіонерів, інвалідів, учасників АТО, сімей загиблих воїнів, дітей-сиріт та їхніх опікунів, внутрішньо переміщених осіб, кількість яких постійно зростає”, – повідомила Севостьянова.

Вона пояснила, що вторинна правова допомога передбачає представництво інтересів українців в судах не тільки в кримінальних процесах, а й у цивільних та адміністративних.

Читайте також:  У Криму оштрафували на 20,5 тисяч рублів активіста, який підтримав ATR

Перший заступник міністра подякувала Кабінету міністрів України, який виділив кошти на цю програму, і уряду Канади, який виділив близько 9 млн канадських доларів на реалізацію проекту.

У свою чергу, директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський наголосив на необхідності створення потужної комунікаційної та організаційної платформи, яка дозволить адвокатам обмінюватися досвідом, підвищувати кваліфікацію. Він пояснив, що система вторинної правової допомоги, тобто представництво інтересів громадян в судах, не може бути ефективною без розвинутої мережі надання первинної правової допомоги, а така в Україні працює на гідному рівні.

джерело http://espreso.tv/news/2015/06/30/uchasnyky_ato__yikhni_simyi_ta_pereselenci_zmozhut_otrymaty_bezkoshtovnu_yurydychnu_dopomogu____minyust

Шукайте деталі в групі Facebook