facebook

Проблеми, з яким стикаються українські трудові мігранти в Польщі

Робота за кордоном – далеко не завжди гарантія хороших грошей і можливості жити в гідних умовах. Для багатьох вона перетворюється на барак з вигрібною ямою замість туалету та одним душем на десятки осіб. Часто українські заробітчани опиняються на вулиці без засобів до існування та можливості повернутися додому, до України. Польща – одна з найпопулярніших країн для українських заробітчан. Майже половина українців у країні працює нелегально і ніяк не захищена. Простий український працівник, як би його оформили в Польщі – хоч з візою, хоч з договором, – як правило, не має жодних можливостей захистити свої права і себе.

Найпоширеніша проблема – неповна виплата зарплати. Випадки, коли зарплата взагалі не виплачується, є поодинокими. Непідписання договорів про працю з українцями в подальшому може створити умови, аби не в повній мірі розраховуватися з нашими громадянами за виконану роботу. Також є випадки, коли наші громадяни потрапляють в ситуації, пов’язані з примусовою працею. Особливо несолодко доводиться мігрантам, які працюють у сільському господарстві в Польщі.

Окрім того, гостро постає



 питання мовного бар’єру. З кожним днем усе більше українців приїжджає до Польщі з центральної та східної України, де вони часто навіть не розмовляють українською. Тому їм ще складніше зрозуміти польську мову, ніж жителям західної України. Через незнання мови вони мають проблеми з адаптацією у праці, спілкуванні з польськими працівниками. Багато польських підприємців не готові до працевлаштування іноземців з-за східних кордонів. Відтак спостерігаються випадки нетолерантного ставлення до іноземців тощо.

У Польщі майже немає компаній, які на 100% нормально працюють з українцями. Таких дуже мало, і, не знаючи детально ситуацію на ринку праці, самостійно їх знайти неможливо. Більшість поляків, які беруть на роботу українців, мають свої координатори. Якщо людина обурюється або скаржиться, її можуть просто викинути на вулицю. Щоб працевлаштуватися в тих країнах Європи, де оплата праці та рівень життя вищі, ніж у Польщі, потрібні освіта та англійська мова. Цим можуть похвалитися далеко не всі заробітчани. З цієї причини їхня доля – безправне життя як нелегала. Дуже прикро і те, що часто людям з двома вищими освітами в Польщі доводиться працювати на конвеєрі або рвати яблука.

Читайте також:  Трупи молодих українських заробітчан знайшли у морозильній камері в Польщі

Найбезпечніше знайти роботу в Україні, де громадянин як мінімум має можливості й інструменти відстояти свої права. Так, знайти високооплачувану роботу в країні зараз не дуже просто. Але для тих, хто готовий працювати над собою, опановувати нові спеціальності, здобувати освіту, двері великих вітчизняних компаній завжди відчинені. Та навіть менші гроші іноді краще, ніж животіти на вулиці європейського міста без засобів до існування і паспорта, жити в постійному страху перед депортацією, з приниженнями і відчуттям того, що ти не людина, а тінь.

Шукайте деталі в групі Facebook