facebook

Прикутий ланцюгом і вбивця динозаврів. Цікаві факти про астероїди

Сьогодні світ відзначає День астероїда.

1646375


30 червня світ відзначає День астероїда. У зв’язку з цим Корреспондент.net спільно з Discovery Science зібрав найцікавіші факти про ці небесні тіла.

Більшість астероїдів зосереджено між Марсом і Юпітером – так званий Пояс астероїдів з’явився там внаслідок потужної гравітації газової планети-гіганта. Однак це зовсім не означає, що небесним тілам судилося залишитися біля Юпітера навіки – коли астероїди стикаються, вони можуть поміняти орбіту і потрапити в зону тяжіння інших планет.

Астероїд непомітно підійшов до Землі на відстань Місяця

Фото: Wikimedia Commons
Гоба

Найбільший зі знайдених метеоритів перебуває в Намібії – це Гоба. За сумісництвом він вважається найбільшим шматком заліза природного походження. Цей метеорит, що важить більше 60 тонн, впав ще в доісторичний час, але знайшли його тільки на початку минулого століття – фермер виявив цінну знахідку, орючи свій шматок землі.

Фото: Wikimedia Commons
Енсінхейм

Честь стати першим зареєстрованим метеоритом випала середньостатистичному за космічними мірками об’єкту під назвою Енсісхейм, що приземлився в Ельзасі (територія сучасної Франції) 16 листопада 1492 року.

Поглянути на небесне тіло, яке тоді вважали знаменням, хотіли всі – сам імператор Максиміліан прибув на місце події і розпорядився, щоб метеорит прикували ланцюгами – інакше, за його версією, камінь полетить назад і не допоможе здобути перемогу над ворогами.

Знайдені нові докази астероїдного походження води на Землі

Фото: Depositphotos

Доленосний астероїд, що імовірно покарав динозаврів, упав приблизно 65 млн років тому на території сучасної Мексики. В результаті його падіння в повітря піднялися тонни землі, розкришених скель і шматків самого метеорита, але контрольним пострілом в лоб всього живого на планеті були урагани.

Читайте також:  Перегляд телевізора сприяє стоншенню кісток людини - відкриття

Вони виникли через вибухи, викликані проходженням астероїда через атмосферу, і підняли вгору таку кількість пилу, що морок і холод на планеті трималися 10 років, а такого, звичайно, жоден динозаври не витерпить.

Фото: University of Warwick

Від метеоритів Землю захищають відразу два потужних покровителі – це Сонце і газовий гігант Юпітер. Гравітація Сонця перехоплює астероїди, що летять в наш бік, і змушує їх переходити на кругову орбіту, а частіше просто руйнує.

Юпітер теж має дивовижну гравітацію, притягаючи бездомні небесні тіла до себе. Правда, перехопити вдається не всі з них – астрономи вже зараз налічують більше 700 астероїдів, розташованих відносно близько до Землі.

Гігантський астероїд розплавив половину Марса – вчені

Фото: NASA

Якщо в NASA намагаються знайти механізм, який може врятувати Землю від астероїдів, то в Китаї, навпаки, жадають зустрічі з ними. Дослідники з університету Цінхуа (Пекін) висунули пропозицію подружитися з цими космічними тілами на предмет корисних копалин.

І в цьому є частка сенсу – дослідження астероїда Веста в 2011 році показали, що він, як і Земля, складається з декількох шарів, і там цілком можуть ховатися багатства, які нам і не снилися, хоча основними складовими астероїдів досі вважаються залізо, нікель і різні кам’янисті породи.

США мають намір висадити астронавтів на астероїд у 2025 році

Фото: NASA

Чим масивніший астероїд, тим більшу небезпеку він несе для слабеньких землян. Найбільш небезпечним наразі вважається Апофіс – об’єкт діаметром близько 300 м, при зіткненні з яким може бути знищений цілий мегаполіс.

Фото: skyandtelescope

Найсильніший метеоритний дощ почався в ніч з 12 на 13 листопада 1833 року і тривав цілих 10 годин. За цей час на поверхню Землі впало приблизно 240 тисяч метеоритів різного розміру.

Фото: AP

Метеорити, яких зараз боїться все людство, колись дали старт його розвитку – швидше за все, перше залізо, яке людина знайшла і навчилася використовувати, було саме метеоритним.

Читайте також:  Вчені впізнали найдавніші прикраси в світі

Шукайте деталі в групі Facebook