facebook

Повернення “ВКонтакте”: названо головну загрозу для України

Російські спецслужби використовують соціальну мережу “ВКонтакте” для збіру даних, формування громадської думки і проведення маніпуляцій в Україні.



Про це йдеться в інтерв’ю українських фахівців “Апострофу”.

В РНБО пояснюють активізацію нездорового руху в Україні навколо забороненої соцмережі тим, що ФСБ необхідно посилити вплив на український інформаційни простір напередодні місцевих виборів.

“Активізація роботи програми націлена на збір даних громадян України та поширення дезінформації для впливу на громадську думку і маніпуляцію нею. Такі дії, як правило, проводяться напередодні знакових подій. Зараз – це проведення в Україні місцевих виборів”, – пояснив заступник секретаря РНБО Сергій Демедюк.

Військовий оглядач Олександр Коваленко погодився з позицією РНБО.

“Будь-який інформаційний ресурс, що знаходиться на території РФ, тим більше, до архітектури якого причетні російські фахівці, в тій чи іншій мірі залежить від російських спецслужб. “ВК”, перебуваючи під контролем спецслужб РФ, дозволяє збирати дані і вести каталогізацію українських користувачів, відслідковувати їхнє місце розташування”, – пояснив Коваленко.

Варто зауважити, що білоруський блогер Степан Путіло, який володіє Telegram-каналом NEXTA (канал координує дії протестувальників в Білорусі – “Апостроф”), в одному зі своїх інтерв’ю підтверджував, що білоруському КДБ була доступна вся особиста переписка затриманих опозиціонерів в “ВК”.

Нещодавно “ВК” “зашив” VPN прямо в мобільний додаток, що потенційно робить цю соцмережу ще більш небезпечною для українців. І хоча експерти не прогнозують масового повернення українських користувачів в “ВК” (люди давно вже знайшли свою зону комфорту в Facebook та інших соціальних мережах), ті користувачі, які не припиняли заходити в “ВК”, стануть ще більш зручною “мішенню” для ФСБ.

“У чому суть VPN? Ця утиліта дозволяє заходити в соціальну мережу під IP-адресою, абсолютно не пов’язаною з тією країною, де блокується ця соцмережа, – додає Коваленко. – Наприклад, ви можете користуватися “ВКонтакте” як громадянин Нідерландів або Сомалі. Таким чином, вас набагато складніше відстежувати. Звичайно, якщо ви викладаєте особисту інформацію, наприклад, дату народження, то відстежити вас простіше, але локалізувати ваше місцезнаходження досить проблематично. А якщо у користувача вже немає потреби користуватися VPN, то люди будуть заходити під своїми реальними IP адресами, тоді можна проводити не тільки інформаційну каталогізацію даних, але і відстежувати місце розташування того чи іншого користувача. І в цьому основна загроза “.

Читайте також:  Львівська облрада вимагає денонсувати договір про дружбу з Росією

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.