facebook

Як українці можуть оплатити борг за комуналку частинами: деталі

Станом на вересень борги українців за комунальні послуги зросли до 45 млрд грн. Для тих, хто має борги за комунальні послуги, діє послуга оплати таких боргів частинами.

Для того, щоб отримати розтермінування з оплати ЖКП послуг, доведеться укласти договір про реструктуризацію боргу з підприємством, що постачає послугу. Загальна сума чинних платежів та погашення заборгованості не повинна перевищувати 25% загального доходу усіх членів сім’ї. Для пенсіонерів платежі не повинні перевищувати 20%. Про це інформує finance.ua.

Погашення заборгованості реструктуризується на 60 місяців, при потребі строк може бути подовжений до повного погашення боргу. Також після укладання договору з розстрочки є можливість оформити субсидії на комунальні послуги.

Розтермінування на опалення дозволить сплатити 50% за центральне опалення у сам опалювальний сезон – з жовтня до квітня, а ще 50% сплатити у міжопалювальний, тобто з травня до вересня. Для цього необхідно звернутися з письмовою заявою до підприємства, що надає послуги з централізованого опалення, і надати договір на центральне опалення.

Якщо ж укладеного договору немає, то необхідно додати оригінали та копії таких документів:


право власності або користування житлом;
паспорт власника житла;
ІПН власника житла.
Зауважимо, що розтермінування надається лише тим, хто не бере участі у державній програмі з надання субсидій.

Для того, щоб оформити угоду на розтермінування платежів за електроенергію доведеться звернутися до компанії, яка надає послуги. Варто зазначити, що для укладення договору доведеться сплатити 30% заборгованості.

Відтак, документи, які необхідно надати компанії-постачальнику електроенергії:

громадянський паспорт;
довідка про присвоєння ідентифікаційного номера;
довідка про осіб, зареєстрованих в квартирі (форма-3);
документ, що підтверджує право власності на житло або право користування житлом;
довідки про доходи всіх повнолітніх осіб, прописаних в квартирі;
якщо особи, зареєстровані в квартирі офіційно не працевлаштовані, це потрібно вказати в заяві і відзначити загальний сукупний дохід сім’ї, а також надати оригінал і копії трудових книжок цих осіб.
Щодо водопостачання, то треба укласти договір з реструктуризації боргу у розрахунковому департаменті водоканалу, йдеться у повідомленні.

Читайте також:  Україна має з 28 березня повністю зупинити пасажирський рух через кордон, – Шмигаль

Документи, що необхідно подати до водоканалу:

документ, що підтверджує особу;
ІПН (або сторінки паспорта з відміткою про відмову в його отриманні);
документ, що підтверджує право власності або користування житлом.
Зазначається, що основною умовою реструктуризації з боку водоканалу є дотримання споживачем термінів повернення частин боргу, а також своєчасна та повна сплата нових нарахувань.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.