facebook

ЗАГРОЗИ І РЕАЛІЇ ЗАРОБІТЧАНСТВА УКРАЇНЦІВ У ПОЛЬЩІ

Статистика останніх днів показує, що кількість українців, які їдуть на заробітки до Польщі, практично дорівнює кількості тих, хто повертається додому через перспективу опинитися без роботи і грошей. Останнім часом в Польщі зростає рівень безробіття. За прогнозами вона довше за інші країни виходитиме з рецесії і для Польщі ця ситуація буде більш відчутною, ніж для багатьох інших країн ЄС.

Втім, майбутнє багатьох українських мігрантів залишається глибоко невизначеним. Зокрема, проблема порушень прав українських робітників у Польщі залишається актуальною.



Багато польських підприємців не готові до працевлаштування українських трудових мігрантів.

 Найпоширеніша проблема українських заробітчан – це не підписання договорів польськими роботодавцями або не видання їх на руки нашим працівникам. Слід пам’ятати, що договір, відповідно до польського законодавства, повинен бути в письмовій формі, а підписується він після отримання роботодавцем дозволу на роботу. В договорі закріплені умови працевлаштування, такі як заробітна плата, обов’язки, може бути поданий термін дії договору (в залежності від його форми). Договір захищає права працівника. На жаль, часто українські трудові мігранти опиняються у ситуації, коли й договір не надає жодних гарантій, адже польські роботодавці не дотримуються умов, вказаних в підписаних договорах, тримаючи наших працівників у пастці низьких заробітків.

 Також, небезпечні умови праці, наприклад, на будівництві, – це злободенна проблема, з якою може зіткнутися український заробітчанин. Про наявність таких умов працівник мусить терміново повідомити свого роботодавця. Окрім того, в ситуації безпосередньої небезпеки втрати здоров’я чи життя, працівник має право припинити виконання роботи і при цьому зберегти право на отримання зарплати за час простою. Проте, фактично жодне підприємство не готове забезпечити такі можливості й умови для іноземних співробітників. Пригадаймо лише скандальну історію про смерть українського робітника у Польщі, якого замість надання медичної допомоги вивезли непритомним до лісу й залишили там.

 Найгірше, що це — не перший випадок. Всі чули про справу української заробітчанки, яка зазнала інсульту під час роботи, а працедавець вивіз її взимку на зупинку громадського транспорту. Лише після цього він подзвонив до поліції і сказав, що знайшов незнайому жінку і просить правоохоронців поглянули, чи з нею все гаразд. Ще більше нелегально працевлаштованих українців калічаться на роботі. Польща за останні роки сильно трансформувлаась, проте в рамках цих змін відбулося й встановлення специфічного ставлення до праці — повна орієнтація на зиск. Якщо можна влаштувати працівника нелегально, його так й влаштують. Якщо ж виходу нема і треба влаштовувати легально, поляк обере форму, яка не включає в себе медичну страховку чи соціальне забезпечення.

Читайте також:  Рада взялася за підлітків: для них запровадять жорстке обмеження

Шукайте деталі в групі Facebook