facebook

Експерт: Неважливо, хто володіє боргами України, платити все одно доведеться

Кредитори можуть постійно продавати і купувати українські цінні папери, нагадали у Фонді Блейзера.

1647761




Причиною появи чуток про те, що частиною українського державного боргу можуть володіти люди з оточення колишнього президента України Віктора Януковича, може бути неактивна публічна позиція частини кредиторів України. Таке припущення висловив Виконавчий директор Міжнародного Фонду Блейзера Олег Устенко.

“Можна провести аналогію зі звичайною людиною – лежить депозит на 1000 грн або на 1000 доларів у банку, вона отримує інформацію про те, що їй зараз уріжуть 40% його депозиту, але продовжує зберігати мовчання і навіть не намагається самоідентифікуватися. Це, звичайно, викликає масу чуток”, – сказав він.

За словами експерта, припущення про те, що боргом володіє “хтось із старої влади” нічим не краще від чуток про те, що паперами володіє “хтось з нових політичних еліт”. На його думку, ймовірний і той, і інший сценарій.

“У структурі власників боргу є непрозора складова, це може бути хто завгодно, але вона об’єктивна. І, за великим рахунком, Україні все одно … Так, цікаво, хто твій кредитор. Але тобі все одно доведеться платити гроші, ким би він не був”, – зазначив Устенко.

Експерт нагадав, що кредитори можуть постійно продавати і купувати українські цінні папери.

“Сьогодні продати, завтра купити, а післязавтра купити в три рази більше, або продати в три рази більше. Але загальна картинка не міняється – гроші все одно доведеться повертати”, – наголосив він.

Нагадаємо, раніше міністр фінансів Наталія Яресько у розмові з журналістом не стала заперечувати припущення, що серед власників українських цінних паперів можуть бути колишні чиновники.

У свою чергу, екс-глава НБУ, колишній перший віце-прем’єр Сергій Арбузов вважає, що міністр фінансів дала зважену відповідь – євробонди торгуються на Ірландській біржі, і купити їх може хто завгодно від імені будь-якого бенефіціара.

Читайте також:  Дивом вижив! Історія українця у Тегерані вразила весь світ. “Бачили загоряння”

“Теоретично боргом України може володіти і сама Наталія Яресько. Але, зрозуміло, що теоретична можливість зовсім не означає, що так воно і є насправді”, – написав він на своїй сторінці у Facebook.

При цьому Арбузов стверджує, що не є власником зовнішнього боргу України і, тим більше, його 90%, як припускають деякі журналісти.

За словами колишнього чиновника, якби він справді був власником українських бондів, то “можна було б привітати міністра фінансів з успішним закінченням переговорів з кредиторами: я б погодився і на дисконтування, і на розстрочку”.

Нагадаємо, міністр фінансів України Наталія Яресько не відкидала, що 90 відсотків зовнішнього боргу України може належати родині Віктора Януковича чи його оточенню.

Шукайте деталі в групі Facebook