facebook

Вчені показали, як коронавірус поширюється при розмові за столом: цікаве відео

Японські вчені створили демонстраційну модель поширення коронавірусу Covid-19 при розмові за столом. Завдяки цьому стало відомо, де найбезпечніше сидіти під час зустрічі і що допоможе знизити ймовірність зараження при зустрічі з друзями.



Про це повідомляє The Asahi Shimbun.

Вчені з Центру обчислювальних наук інституту RIKEN разом з фахівцями Університету Кобе за допомогою суперкомп’ютера Fugaku – одного з найбільш продуктивних в світі − змоделювали ситуацію, коли четверо людей сидять за столом і один з них є носієм коронавірусу.

В показаній моделі четверо людей сидять за двома присунутих один до одного столами площею 60 кв. см. (стандартний розмір столиків в кафе і ресторанах, на думку дослідників). Моделювання показало, що чоловік, який сидить поруч з тим, хто говорить, отримує приблизно уп’ятеро більше аерозольних часток, ніж ті, які сидять навпроти. При цьому шанси зараження Covid-19, якщо співрозмовник є носієм вірусу, співвідносяться приблизно так само.

Найбезпечнішим місцем, як припускають вчені, є місце по діагоналі від ймовірно зараженого: туди долітає не більше чверті аерозольних часток, що виділяються мовцем.

Комп’ютерне моделювання показало, що на поширення аерозольних частинок впливає вологість в приміщенні. При рівні вологості менше 30% дальність поширення частинок зростає вдвічі в порівнянні з вологістю 60%. Це пов’язано з тим, що при підвищеній вологості частки інтенсивніше злипаються і швидше осідають.

В результаті дослідження вчені дійшли висновку, що зволожувачі повітря в громадських місцях допомагають знизити ймовірність зараження Covid-19. На думку науковців, встановлення спеціальних захисних прозорих екранів на столиках кафе і ресторанів сприятиме максимально безпечному спілкуванню їх один з одним.

Читайте також:  Українці розкрили правду про пекельні заробітки в Польщі, як у фільмі жахів: "Вирвали паспорт і закрили в бараці

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.