facebook

У зоні АТО 109 великих підприємств продовжують сплачувати податки

У зоні АТО на Донбасі працюють 109 підприємств – великих платників податків, а всього їх в Україні трохи більше 700



podatky_0

Про це йдеться в статті газети “Зеркало недели”.

У Луганській області в офісі великих платників тільки 28 компаній перестали сплачувати податки, інші платять справно, як і раніше.

“Частина компаній перереєструвалася, частина – ні, але податки платять в українську держскарбницю і ті, і інші. Та й ті компанії, які перереєструвалися на підконтрольній уряду території, все одно продовжують працювати в зоні АТО, а блокада, націлена нібито на колабораціоністів, вдарить по всіх без винятку підприємствах”, – пише в статті оглядач Юлія Самаєва.

За даними Державної фіскальної служби, на 1 червня 2015 р. понад 36 тисяч підприємств Донецької області заплатили в казну більше 3,2 млрд грн. Близько 5,5 тисяч з них зареєстровані на непідконтрольних уряду територіях – вони теж заплатили в казну майже 1 млрд грн податків і зборів.

Для порівняння, за даними Держказначейства, за п’ять місяців 2014 надходження до загального та спеціального фондів держбюджету з області були не набагато більше – 3,44 млрд грн, а за п’ять місяців спокійного 2013 р. – 3,3 млрд грн.

Показники Луганській області гірші, оскільки втрати там катастрофічніші, але тим не менше 18 тис. юридичних і фізосіб поповнили держбюджет на 1 млрд грн, 124 млн з яких заплатили компанії, зареєстровані на неконтрольованих територіях.

Підприємства, які продовжують працювати в зоні АТО, але перереєструвалися в інших областях (а їх понад 4,5 тис.), з обліку податкової випали. Їхній внесок у загальну казну тепер враховується за місцем реєстрації, і для держави вони вже компанії Запоріжжя, Дніпропетровська та Києва.

Читайте також:  Антимонопольний комітет настійливо рекомендує знизити ціни на пальне

Співрозмовник газети в Луганській обласній адміністрації розповів, що “інформація про податкові надходження суперечлива, частина платників зареєстровані в одному місці, частина – в іншому, хтось ніде не зареєстрований, при цьому, за нашою інформацією, діяльність продовжує. Отримати об’єктивні дані дуже складно”.

“За нашими даними, в офісі великих платників області тільки 28 компаній перестали сплачувати податки, інші платять справно, як і раніше. Насправді підприємства самі не зацікавлені в несплаті податків. Більшість із них – експортоорієнтовані і для здійснення торговельної діяльності мають отримати дозвіл Торгово-промислової палати України, яка неплатникам податків такі документи не надає. Тому підприємства-експортери платять і будуть платити Україні”, – говорить він.

Шукайте деталі в групі Facebook