facebook

“Досліди” на українцях: у створенні української вакцини від Covid-19 сплив “російський слід”

На брифінгу в компанії “Діапроф-Мед”, яка займається розробкою української вакцини від коронавірусу, розповіли про заслугу епідеміолога і доктора медичних наук, який живе в США, Михайла Фаворова.



Про це йдеться в матеріалі “Апострофа”.

Український вчений Микола Співак в ході конференції заявив, що Фаворов зіграв важливу роль в підтримці проекту “український кандидат вакцини”. За його словами, він це зробив через солідарність з українськими вченими.

Однак джерела “Апострофа” відзначають, що дії Фаворова лише комерційні. Але також насторожує його зв’язок з Росією, де він працював в Інституті вірусології, був директором клінічно-діагностичного відділу вірусних гепатитів.

“Не занадто розумію, як його поява в оточенні українського президента укладається в сьогоднішній порядок відносин між Україною і РФ. Тим більше, поява в такій гострій темі, як біобезпека, вірус, розробка вакцини (тим більше, що тут він не фахівець) і здоров’я громадян України в цілому, – зазначає джерело.

Джерело з США зазначило, що українській “Діапроф-Мед” вдалося отримали якийсь рекомбінантний білок. Але його появу пов’язують з розробкою вакцини від MERS в РФ в 2015 році. Тоді над нею працював і Фаворов.

“Тому що просто так взяти і напрацювати цей білок – не можна. Для цього потрібні вірус, культура клітин, лабораторні тварини, колонки для очищення білка, тобто добре обладнані лабораторії”, – підкреслює джерело з США.

Інше джерело з України також не заперечує цю версію колеги.

“А чому б і ні? У нас багато хто вважає Фаворова чи не “російським шпигуном”. І в світлі останніх подій вважають, що у нього може бути завдання видати вакцину, яку сьогодні робить РФ, з аденовірусним вектором, за українську і протестувати на нашому населенні. Та ще й взяти на це гроші з української скарбниці, тобто, ще й заробити на цьому”, – сказало джерело.

Читайте також:  Великдень вдома: Зеленський розповів, як українці святитимуть паску під час карантину

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.