facebook

Газ в Україні рахуватимуть по-новому

До кінця 2020 року Оператор газосховищ України планує ввести в промислову експлуатацію програмний комплекс, що автоматично збирає й аналізує дані приладів обліку обсягу та якості природного газу в одиницях енергії (кВт).
Згідно з прогнозами, наступного року українські газосховища будуть готові до переведення системи обліку газу з кубічних метрів на кВт⋅год.



Такий стандарт прийнятий у країнах ЄС, повідомили у finance.ua.

Водночас протягом 2021-2025 років на 9 українських сховищах встановлять вузли заміру газу, які дадуть змогу відстежувати якісні та фізико-хімічні характеристики газу в онлайн-режимі. Газ зможуть обліковувати і в фізичних, і в енергетичних одиницях.

В Укртрансгазі зазначили, що перехід до обліку газу в зрозумілому для європейців форматі стане кроком на шляху до євроінтеграції.

Ініціатива про перехід до обліку газу в одиницях енергії міститься в законопроєкті № 2553, що готується до 2-го читання. Законопрохєкт було ухвалено в 1-му читанні влітку поточного року.

З 1 листопада компанія НАК “Нафтогаз” підвищила ціну на газ для населення. Про це свідчать дані на сайті НАК “Нафтогаз”. Якщо порівнювати з жовтнем, то ціна газу зросла на 34,7%.
Нарахування за житлово-комунальні послуги з урахуванням електроенергії за вересень 2020 року склали 8,3 млрд грн. Це на 2,5% більше, ніж у серпні (8,1 млрд грн).

Читайте також:  Вартість газу влітку буде вдвічі вищою

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.