facebook

Перші результати виборів президента в США

За результатами попереднього підрахунку голосів 25-ти штатах, кандидат від Демократичної партії Джо Байден значно випереджає чинного президента, представника Республіканської партії, Дональда Трампа.



Про це інформує Голос Америки з допомогою інтерактивної мапи.

Республіканці на чолі із Трампом мають підтримку у штатах Індіана (11), Кентуккі (8) та Оклахома (7), Дакота (3), Південна Дакота (3), Вайомінг (3), Західна Вірджинія (5), Індіана (11), Небраска (3), Міссурі (10), Арканзас (6), Теннесі (11), Алабама (9), Південна Кароліна (9), Юта (6), Південна Кароліна (9).

Представник демократів здобуває перемогу у штатах Нью-Йорк (29), Вермонт (3), Массачусетс (11), Делавер (3), Нью-Джерсі (14), Меріленд (10), Колумбія (3), Вашингтон (12), Орегон (7), Каліфорнія (55), Нью-Мексико (5), Колорадо (9), Коннектикут (7), Іллінойс (20).

Штати, які висловились за Трампа, загалом мають 100 голоси у Колегії виборників, а ті, що за Байдена – 192.

У США можливо набрати більшість голосів, але не стати президентом, бо голоси рахуються не напряму, а за допомогою механізму виборників. І найцікавіше – навіть після підрахунку голосів частина виборників має змогу проголосувати за іншого кандидата.

Кожен штат має свою квоту виборників, яка дорівнює кількості членів обох палат Конгресу від даного штату. Штат із найбільшою кількістю населення, Каліфорнія, має найбільшу кількість голосів у колегії – 55 з 538. Сім найменших – мають по три виборники, але у перерахунку на кількість населення у них – найбільше голосів.

Саме члени колегії – а не звичайні громадяни – зрештою обирають нового президента США.

Читайте також:  Мінськ і Єреван відкинули Ризьку декларацію з фразою про анексію Криму

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.