facebook

Українських заробітчан змусять платити податки і розкрити банківську таємницю

Як і в більшості країн світу, люди, що працюють за кордоном, все одно повинні платити податки у своїй країні. Так, змусити платити податки хочуть і українців, які роками працюють в інших країнах. Для цього можуть використовувати інструмент розкриття банківської таємниці, пише 24tv.ua.



Українські заробітчани не платять податки

Про те, що українські заробітчани не платять податки в Україні, розповів голова Державної податкової служби Олексій Любченко в інтерв’ю Інтерфакс-Україна. Він вважає, що виходом із ситуації може стати розкриття банківської таємниці таких громадян.

“І ми, і НБУ бачимо цю інформацію: 12 мільярдів доларів переказів надійшло з-за кордону. З них 2,3 мільярда доларів – через системи переказів грошей, тобто точно мало потрапити в декларації. Але потрапило тільки 11 мільярдів гривень – в 30 разів менше 12-ти мільярдів доларів”, – заявив Любченко.

Минулого року заробітчани перевели в Україну 12 мільярдів доларів. Це стало одним з факторів, який вплинув на зміцнення гривні. Через пандемію цього року суми переказів зменшилися, але все одно залишаються на досить високому рівні. Як повідомляє Нацбанк, тільки за вересень обсяг переказів досяг 1 мільярда доларів. Важливо, що НБУ враховував у своїй статистиці як офіційні, так і неофіційні канали надходження грошей в Україну. У січні-вересні 2020 року неформальними каналами в Україну перевели 3 мільярди 144 мільйони доларів.

Хто повинен платити податки

Податки сплачують резиденти України. Тобто, якщо українець поїхав за кордон і не повертається в Україну, а постійно живе в іншій країні, то і податки платити немає сенсу. Однак абсолютна більшість українських заробітчан таки є резидентами, а тому сплата податків в Україні – їх прямий обов’язок.

Читайте також:  Викинули з висоти: на заробітках у Польщі вбили 27-річного українця

Які податки повинні платити українські заробітчани

Україні повинні платити ПДФО (податок на доходи фізичних осіб). Його ставка становить 18% від доходу. І ще 1,5% військового збору.

За яких умов можна не платити

Українських заробітчан може обурювати вимога платити податки в Україні, якщо вони вже платять за кордоном. І це цілком виправдано. Саме тому з деякими країнами Україна має угоди, щоб уникнути подвійного оподаткування. Україна має такі угоди з понад 70 країнами світу, серед яких Польща, Німеччина, Чехія, Італія та інші. Якщо, наприклад, податкова ставка в іншій країні 10%, то в Україні залишиться сплатити 9,5% (від 19,5% ПДФО і військового збору відняли 10%). Однак умови з кожною країною різні.

Як хочуть змусити заробітчан платити податки

На думку Олексія Любченка, щоб податкова почала боротися з ухиленням від сплати податків з боку українських трудових мігрантів, потрібен контроль банківських рахунків.

“Я категорично за розкриття банківської таємниці. Що це за архаїзм? Але ситуація приголомшлива: будь-яка країна світу, будь-який банк за кордоном на наш запит дає будь-яку інформацію щодо руху по рахунках, а Росія не дає. Хоча ризики я не розумію…, “- заявив голова податкової.

Думки економічних експертів щодо такої позиції глави податкової розділилися. Одні вважають, що це небезпечно, оскільки така інформація може потрапити в “неправильні” руки, які використовують це проти українців. Натомість є експерти, які погоджуються, що розкриття банківської таємниці – це ефективний спосіб у боротьбі проти несплати податків, який застосовують у багатьох країнах ЄС.

Заробітчани платять податки

Насправді навіть з тих грошей заробітчан, які не обкладаються ПДФО, податки сплачуються. Звичайна покупка в українському супермаркеті – це вже сплата податку, адже 20% від суми товару становить ПДВ (податок на додану вартість). А ціни на такі товари як алкоголь, тютюн або паливо містять ще й акциз.

Читайте також:  Польща планує боротися з нелегальними заробітчанами і надасть Україні 100 млн.євро!

“Не сплативши частини ЄСВ або ПДФО, ви все одно йдете в магазин і з вас стягують податки. Система побудована таким чином і це не тільки в Україні, що ви за будь-яких умов будете платити податки”, – пояснює Дмитро Боярчук, виконавчий директор CASE Україна.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.