facebook

Лікар розповів, коли світ зможе отримати першу вакцину від коронавірусу

Перша вакцина у світі може з’явитися вже у І кварталі 2021 року.



Про це «Вголосу» розповів лікар-імунолог, голова національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій.

«У світі вже близько 10 вакцин перебувають на третій фазі дослідження, відтак усі очікують, що вже у грудні будуть доступні дані щодо ефективності вакцин, після чого розпочнеться процедура їхньої реєстрації у разі позитивних результатів», – зазначив він.

За словами Лапія, перша і друга фаза їхнього дослідження показали хороші результати щодо формування імунної відповіді та побічних реакцій цих вакцин і вже проводиться третя фаза досліджень.

«Натомість в Україні ще навіть не починалася перша фаза клінічних досліджень, і ми не бачимо результатів доклінічних досліджень на тваринах. Шанси на появу закордонної вакцини – 100%, а от української, яку анонсували, я б оцінив – 50 на 50», – наголосив лікар.

І продовжив: «До того ж прогнозують: перша вакцина у світі може з’явитися вже у І кварталі 2021 року. При цьому, за прогнозами і домовленостями, у межах проєкту COVAX у кожній країні 20% населення матиме доступ до вакцини. Першочергово – це 3% населення і пріоритетом будуть медики, працівники соцслужб та оперативних служб, аби забезпечити життєдіяльність країни. В Україні також працюють над визначенням пріоритетності для вакцинації.

«Проте виникає ще одне питання: якщо у світі з’являться вакцини у 2021 році, які вже матимуть ліцензії, то чи потрібна буде українська вакцина?», – резюмував імунолог.

Читайте також:  В Іспанії арештували чоловіка за навмисне зараження людей коронавірусом

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.