facebook

Найбільш ефективним засобом проти брехні є НЕ інша брехня, а ПРАВДА

Як повідомляє портал The



Guardian, опитування громадської думки вказують на зниження довіри та доброзичливого ставлення до Росії в усьому світі. Опитування, проведені дослідницьким центром Pew, показали, що в Європі в період з 2013 по 2014 рік рівень негативного ставлення до Росії зріс з 54 до 74 (!) відсотків, і поліпшення репутації цієї країни не відбулося ні в одній країні світу.

Російська інформаційна війна допомогла приховати реальну ситуацію на Україні під покровом чуток, недомовок, двозначних натяків, дезінформації та маніпулювання фактами. Можна по-різному ставитися до протестів на Майдані, в результаті яких була повалена колишня влада, але нинішній Київський уряд був законно обраний і не є фашистською хунтою.

Можна по-різному ставитися і до референдуму щодо приєднання Криму до Росії, але відповідно до норм міжнародного права це приєднання було незаконним, а те, що на цю тему досі ведуться суперечки, свідчить про успіх пропагандистської кампанії в російських ЗМІ.

У такій обстановці Захід страждає через свої внутрішні протиріччя. Російський режим зміг ними скористатися, але при цьому прокремлівські ЗМІ ще й показали себе поганими фахівцями, що роблять свою роботу грубо і неефективно.

Коротше кажучи, ні кремлівським, ні західним владним структурам не слід вважати, що інформаційна сфера є звичайним полем бою, на якому пересуваються і здійснюють атаки добре організовані війська. У кращому випадку це какофонія, де незліченні голоси намагаються домогтися того, щоб їх почули.

Зараз Євросоюз створив підрозділ East StratCom Team для боротьби з інформаційною агресією кремлівсько-путінського режиму та пропаганди своїх цінностей в країнах ЄС та на території східних сусідів – у тому числі в Україні, Білорусі, Молдові і в самій Росії.

Читайте також:  Різдвяні хіти: український «Щедрик» у танцях й художній гімнастиці(відео)

Як тільки з’являються такі організації, відразу ж виникає спокуса використати їх для маніпулювання фактами і поширення ідей, які з кожним разом стають все більше схожими на неприховану пропаганду. Подібна помилка була допущена в самому початку холодної війни – і лише потім Захід зрозумів, що найбільш ефективним засобом проти брехні є не інша брехня, а правда.

Відома заява Дмітрія Кісєльова, журналіста, який очолює інформаційне агентство «Россія сьогодні», про те, що «об’єктивністьце міф, який нам пропонують і нав’язують», можна вважати девізом російської інформаційної війни.

Виходить, у Росії брехати можна скільки завгодно, головне – не проти Путлера!!!

Джерло – http://www.theguardian.com/world/2015/jul/07/russia-propaganda-europe-america

Шукайте деталі в групі Facebook