facebook

Пенсіонери без необхідного стажу зможуть отримати соціальну допомогу

Пенсійна реформа суттєво підвищила вимоги до кількості страхового стажу, необхідного для оформлення пенсії. У зв’язку з цим велика кількість українців позбавлена можливості вийти на заслужений відпочинок при досягненні пенсійного віку.

З цієї причини уряд прийняв рішення про надання тимчасової (в період з 1 січня 2018 по 31 грудня 2020 року) соціальної допомоги пенсіонерам, яким не вистачає стажу, повідомляють на сайті Finance.ua.

Призначення допомоги замість пенсії:


отримати допомогу замість пенсії можуть тільки ті, хто на момент оформлення соціальних виплат має не менше 15 років страхового стажу;
гроші будуть виплачуватися до досягнення такими особами віку, з якого вони набувають право на пенсійну виплату.
Як пенсіонеру отримати соцдопомогу:

Для призначення тимчасової фінансової допомоги, особам без необхідного пенсійного стажу, необхідно звернутися в органи соціального захисту населення за місцем прописки або за адресою фактичного проживання. До заяви на оформлення допомоги потрібно додати такі документи:

документ, що засвідчує особу пенсіонера і його місце проживання + ІПН;
довідку про наявний страховий стаж (видається в Пенсійному фонді на запит пенсіонера — протягом 5 робочих днів);
декларацію про доходи і майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї) за останні півроку, що передують місяцю звернення за призначенням допомоги;
якщо тимчасова грошова допомога (соціальна пенсія) оформляється не за адресою прописки, а за місцем фактичного проживання пенсіонера, до перерахованого вище списку документів повинна додаватися довідка про неотримання такої допомоги в УПтаСЗН за зареєстрованим місцем проживання.
Розмір допомоги пенсіонерам, яким не вистачає стажу:

сума державної допомоги особам, які досягли пенсійного віку, але не мають права на пенсійні виплати, становить різницю між прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність, та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців, але не більше 100% ПМ для непрацездатних громадян.
Таким чином, максимальний розмір соціальних виплат пенсіонерам у 2020 році становить:

Читайте також:  У пенсіонерів, котрі живуть за кордоном, в Україні заберуть пенсії: деталі нової реформи

Перерахунок розміру грошових виплат проводиться кожні півроку з урахуванням змін майнового стану та середньомісячного сукупного доходу одержувача допомоги.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.