facebook

Трупи нема кому вивозити, а хворих сортують: як “живе” українська лікарня для ковідних хворих

У Полтавській області лікарні завантажені на 86%. Ще трохи – і пацієнтів із коронавірусом нікуди буде класти. Ця область забезпечена киснем лише на половину від необхідної кількості. У лікарнях не вистачає медиків, пацієнти киснем дихають по черзі, а трупи часом нікому вивозити.

детальніше про ситуацію в області пише обозреватель.

На чотири медсестри 60 хворих


Головний лікар Полтавської міської лікарні №3 Анатолій Глєбов розповідає, що нині в лікарні “легких” пацієнтів уже не беруть.

“У нас відбувається сортування. Хворі в стані легкої і середньої тяжкості йдуть додому під нагляд сімейного лікаря. Беремо тільки важких, тих, кому знадобиться кисень. Ми вже з досвіду знаємо, хто може отяжіти. Зазвичай ті, у кого є діабет, особливо інсулінозалежні, у кого є стенти або в кого міняли клапан на серці. Досвід показує, що під час інтоксикації організму в таких людей можуть бути серйозні ускладнення”, – говорить Глєбов.

Тому в лікарні з коронавірусом молодих пацієнтів майже немає, переважно тут люди 60+. У лікарні 100 ліжок, 86 із них заповнено. Але розширюватися вже нікуди. “Можна ще три місця організувати, ну, 7 місць, не більше”, – каже головний лікар.

Він запевняє, що місто й область їм допомагають фінансово і проблем з киснем майже немає.

А ось із лікарями й медсестрами – біда. Незважаючи на те, що поліклініку закрили, а медперсонал перевели працювати в стаціонар, медиків усе одно не вистачає.

“У реанімації ще ситуація краща, там на десять хворих у зміну працює три медсестри. А ось у відділеннях і лікарі, і сестри зашиваються. Там чотири медсестри обслуговують 60 хворих. Єдине, що ми домоглися від НСЗУ гідної оплати для людей”, – говорить Глєбов.

Читайте також:  У МОЗ пояснили відмінність між антитілами після перенесеного COVID-19 і вакцинації

Лікар запевняє, що до сплеску хворих на коронавірус і пневмонію призвели такі заходи, як День міста й вибори. “Коли люди збиралися, варили кашу, пригощалися, ходили на вибори, концерти. Ми це на собі вже відчули. Тим більше, що жителі Полтави маскового режиму не дотримуються, особливо молоді”, – говорить Глєбов.

Медики не тільки хворіють ковідом, але й умирають. Зокрема, 10 листопада в Полтаві через COVID-19 помер 55-річний завідувач неврологічного відділення міської лікарні, колишній військовий лікар Віталій Нетребовський.

Приїжджають зі своїм киснем

Один із лікарів, який працює в одній із ковідних лікарень Полтавської області, розповідає, що насправді кисню не вистачає у всіх лікарнях. “Бракує кисневих пунктів, немає концентраторів, часто в районних лікарнях їх в очі не бачили. Виходять зі становища як можуть, по-старому купують балони. Іноді люди приїжджають у лікарню вже зі своїми балонами з киснем або концентраторами, якщо хочуть вижити”, – говорить лікар.

У цій лікарні визнають, що їм не вистачає кисню, потрібно встановлювати кисневу станцію, а під час коронавірусу й зростання кількості хворих фахівці, які вміють це робити, на вагу золота. І ціни, природно, у них нині захмарні.

У лікарні доходить до того, що дихати киснем доводиться по черзі – не вистачає на всіх апаратури й кисневих пунктів. Але це не єдина така лікарня в області.

Мешканка Полтави описала, як вона лікувалася від коронавірусу

Мешканка Полтави Олена Ященко, яка лікувалася від коронавірусу в одній із лікарень, розповіла подробиці. За її словами, інфекційні лікарні тут уже переповнено, а на рентген у приватні лікарні стоїть черга з містян.

Лікар упевнений, що Україна вже перебуває в другій хвилі, а взимку нас чекає третя, в якій ми можемо просто захлинутися, якщо нині не ввести локдаун.

Читайте також:  Коронавірус забрав життя двох українських братів-лікарів: деталі

“Якщо нині все це не зупинити, то наша система не витримає. Ми вже не просто легких хворих будемо додому відправляти. Ми й важких старих брати не будемо. Заради порятунку молодших. Ну, у лікарнях можна в коридорах палати організувати, а медиків де взяти? Ні лікарів, ні медсестер. Я не розумію, чому досі не залучать військових медиків, які не розгортають військові шпиталі? Медики настільки втомилися, що, за розповідями моїх колег з інших медустанов, часом труп нікому в морг перевезти. Просто фізично немає сил. Накрили простирадлом, і так він і лежить кілька годин, поки пацієнти не почнуть обурюватися”, – розповідає лікар.

У Полтаві ресторатори протестують проти локдауну вихідного дня.

У найближчі вихідні в країні можуть ввести локдаун вихідного дня. Однак уже нині таке рішення критикує багато медиків. Вони вважають, що без всеукраїнського локдауну на кілька тижнів нам не обійтися. Незважаючи на обурення рестораторів і малого бізнесу, який справді може знову постраждати, інфекцію потрібно зупинити. Хоча б доти, доки у світі не почнуть виробляти вакцину, і вона не стане доступною в Україні.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.