facebook

Вітаміни та антибіотики при COVID-19: допомагають чи шкодять? Пояснюємо, що повинен знати кожен українець

Боячись заразитися, українці в прямому сенсі спустошують аптеки, скуповуючи вітаміни і найпопулярніші антибіотики

Через таку тенденцію серйозно занепокоїлися вже лікарі. Мовляв, бездумне поїдання вітамінів принесе більше шкоди, ніж користі

Головний анестезіолог МОЗ Сергій Дубров застеріг про наслідки навіть сімейних лікарів, які надають першу допомогу.

Тиждень-два тому з аптек великих українських міст почали зникати не тільки вітаміни, які призначають хворим коронавірусів, а й антибіотики для лікування хвороб дихальних шляхів. Люди купують їх на всякий випадок і приймають з метою профілактики, хоча лікарі в один голос попереджають: шкоди від такого самолікування буде більше, ніж користі.

Чому це так, що робити і як лікувати.


За чим “полюють” українці?

Боячись заразитися, українці в прямому сенсі спустошують аптеки, скуповуючи вітаміни і найпопулярніші антибіотики для лікування дихальних шляхів і ЛОР-органів.

В першу чергу мова йде про вітамінах групи C, D, A і препаратах, що містять цинк. Серед антибіотиків важко знайти “Авелокс” і “Моксифлоксацин”.

І якщо вітаміни вже є в наявності, то друге двох позицій практично немає до сих пір.

"Авелокс" призначається для лікування інфекційних захворювань легенів, інших органів дихання

“Авелокс” призначається для лікування інфекційних захворювань легенів, інших органів дихання

"Моксифлоксацин" застосовують для лікування інфекційних бактеріальних захворювань, серед яких пневмонія і хронічний бронхіт

 

“Моксифлоксацин” застосовують для лікування інфекційних бактеріальних захворювань, серед яких пневмонія і хронічний бронхіт

Чому не потрібно “штурмувати” аптеки?
Лікарі стурбовані такою тенденцією і акцентують увагу на тому, що бездумне вживання вітамінів без попередніх аналізів та інформації про стан здоров’я людини швидше нашкодить йому, ніж принесе користь.

“Наприклад, якщо приймати багато вітаміну С – можуть активізуватися камені в нирках. Був у мене колись пацієнт, який любив пити воду з лимоном вранці. Це спровокувало у нього зрушення каменів в жовчному міхурі. Якщо у кого-то гастродуоденіт (запалення слизової оболонки шлунка, яке переходить на слизові оболонки дванадцятипалої кишки. – Ред.) або ентероколіт (одночасне запалення тонкої і товстої кишки. – Ред.), то скільки б ви вітамінів не випили, на користь вони не підуть”, – пояснив  лікар Тарас Жиравецький.

Читайте також:  Люди тепер старіють на 25 років пізніше

Інші його колеги говорять те ж саме. Наприклад, відомий лікар-інфекціоніст Ольга Голубовська переконана, що прийом вітамінів з метою профілактики COVID-19 або лікування хвороби не є панацеєю. Але через слабке довіри до державних інституцій, люди в Україні звикли самі себе рятувати. Вони черпають інформацію де завгодно, в тому числі і в плані коронавируса. І що головне – цей небезпечний процес зупинити неможливо.

“Важкі форми коронавируса провокують дефіцит вітамінів, тому ми їх призначаємо в комплексі. Але якщо у людини немає дефіциту вітаміну D, його прийом (без вказівок лікаря. – Ред.) Може досить негативно позначитися на організмі. Препарати цинку теж бездумно приймати не можна. Тільки за призначенням лікаря в постконтактної період”, – зазначила вона.

Передозування та побічні ефекти вітамінів, які часто рекомендують приймати як профілактику і лікування COVID-19, можуть спровокувати більш важкі наслідки, ніж сам коронавірус, уточнив дитячий лікар-інфекціоніст Сергій Крамарєв. Мовляв, немає жодного закінченого дослідження, що доводить, що прийом вітамінів має профілактичний або лікувальний ефект при коронавірус.

Антибіотики при COVID-19 не можна приймати без узгодження з лікарем
Головний анестезіолог МОЗ, професор Сергій Дубров категорично не рекомендує прийом антибіотиків при коронавирусной інфекції. Тільки в разі ускладнення стану, але призначать їх можуть виключно лікарі.

Він також застеріг сімейних лікарів від використання антибіотиків при легкому і навіть середній течії коронавируса. Ось його слова:

При ковіде не показані антибіотики, не показані! І наступна проблема, яка чекає нас через 6-12 місяців – це стрімка летальність від бактеріальної пневмонії або навіть від банального апендициту. Антибіотики не працюють, а лікарі часто призначають їх, коли не треба. Хоча в їх прийомі потребує не більше 5% ковідних хворих.

Читайте також:  Обережно ботулізм. Франківців застерігають від купівлі в'яленої риби в «Арсені»

У мене в 17-й лікарні хворі з двох поверхів антибіотиків не отримує жоден. У них потребують важкі пацієнти, які перебувають на ШВЛ або з ускладненнями в реанімації.

А що робиться на первинному ринку? Сімейний лікар призначає 2-3 антибіотика і протигрибкові препарати абсолютно необгрунтовано. Ми ще 17 вересня написали, що антибіотики протипоказані, якщо не доведена бактеріальна інфекція. І що робити з такими лікарями, які призначають антибіотики всупереч протоколу, я просто не знаю.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.