facebook

COVID-19 здатний проникати в мозок по нюховому нерву, викликаючи прямі ушкодження центральної нервової системи

Вчені Берлінського університету імені Гумбольдта довели, що коронавірус SARS-CoV-2 здатний проникати в мозок по нюховому нерву, викликаючи прямі ушкодження центральної нервової системи й небезпечні неврологічні симптоми.
Про це пише Прямий з посиланням на журнал Natural Neuroscience.


Дослідники продемонстрували присутність вірусної РНК в різних областях дихальних шляхів і головного мозку пацієнтів з COVID-19. Це підтверджує, що SARS-CoV-2 дійсно здатний проникати в центральну нервову систему. Раніше вважалося, що неврологічні симптоми проявляються опосередковано через порушення імунної системи.

Як пишуть автори, вони спостерігали у коронавірусу виражену здатність інфікувати нервові клітини. Він проникає через слизову оболонку в носовій порожнині та використовує для поширення в нервовій системі близькість між ендотеліальною тканиною, нюховою слизовою оболонкою і нервовою тканиною, включаючи нюхові й сенсорні нервові закінчення. Далі, по нейроанатомічних структурах, він проникає в важливі центри мозку, викликаючи неврологічні розлади.

Читайте також:  "Вірус обманув імунітет і стрімко шириться, штам "Омікрон" готовий "зіпсувати" Новий рік": лікарка про зараження українців

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.