facebook

“Туркменгаз” оголосив “Газпром” неплатоспроможним! Чи скористається з цього Україна?

«Туркменгаз» офіційно оголосив «Газпром» неплатоспроможним: експерти вважають, що це пов’язано з бажанням Туркменії взяти участь в судових кампаніях проти російської фірми, повідомляє портал NovayaGazeta.

«Газпром» з початку року не платить



«Туркменгазу» за своїми зобов’язаннями у зв’язку з закупівлями туркменського газу – під впливом світової економічної кризи і західних санкцій російська компанія стала «неплатоспроможною». Повідомлення з таким змістом з’явилося на урядовому порталі Туркменії.

«Саме загадкове у цій публікації – акцент на 2015 рік. Справа в тому, що, за заявами Газпрому, цього року було закуплено всього 4 млрд кубометрів газу проти 11 млрд у минулому році. Це дрібниця, яку Газпром просто не відчув би», – вважає Михайло Крутіхін, партнер консалтингової компанії RusEnergy. Про те, за який термін і в яких обсягах були насправді прострочені платежі офіційної інформації у публічному доступі поки що немає.

Довгостроковий контракт про масовані поставки туркменського газу Газпрому був укладений сторонами в 2003 році. Умовою контракту, що діє до 2028 року, була закупівля в Туркменії російською компанією до 70-80 млрд кубв газу на рік за європейськими цінами. У 2009 році ціни на газ підскочили, що різко знизило привабливість контракту з позиції Газпрому.

«Тоді Газпром схитрував: перекрив на деякий час газові засувки на своїй стороні, через що старі труби в Туркменії в декількох місцях полопалися, – розповідає Крутіхін. – Їх швидко полагодили, але Газпром все одно відмовився виконувати контракт і заявив, що необхідно знизити ціни і скоротити обсяг».

Крутіхін вважає, що контракт ніколи не був економічно доцільним: «У Газпрому і так свої надлишкові потужності з видобутку, для яких не вистачає ринку. Тоді зіграла політична ідея перетягнути весь туркменський експорт на себе, не допустити будівництво газопроводів в Китай і в Європу через Каспій. Газпром закрив амбразуру грудьми, але через кілька місяців передумав». Очевидно, забувши, що контракт на той час вже був укладений.

Читайте також:  «Світ здригнеться від великої біди»: екстрасенс назвала рік, який змінить все для України

За першу половину 2015 ніяких відомостей про борг Газпрому перед Туркменгазом у ЗМІ не з’являлося. Випад Туркменії саме в цей момент може бути пов’язаний з тим, що зараз інші держави і компанії активно висувають у бік Газпрому різні звинувачення. «Розслідування за монопольними практиками в Європі, арбітражні суди за високими цінами – скрізь Газпром програє. Ось і Туркменія вирішила вступити в цю кампанію», – коментує Крутіхін.

Газпром з великою ймовірністю буде змушений знижувати обсяги закупівель газу в Туркменії. Якщо ж тут має місце загострення більш старого конфлікту, то питання відкрите – привід назвати Газпром ненадійним партнером, що порушує умови контракту, в Туркменії є.

Джерело – http://novayagazeta.livejournal.com/3339662.html

Шукайте деталі в групі Facebook