facebook

МОН проведе сертифікацію вчителів початкової школи. Коли і для чого вона потрібна

Міністерство освіти і науки проведе реєстрацію вчителів початкової школи з 18 по 21 січня 2021 року. Прогнозується, що у ній можуть взяти участь дві тисячі осіб.



“Добровільна реєстрація вчителів розпочнеться 18 січня 2021 року і триватиме до 31 січня. Реєстрація може бути припинена достроково, якщо бланки реєстраційних карток-заяв сформують 2000 осіб”, — йдеться в повідомленні пресслужби МОН.

Згідно з ним, для кожної області та міста Києва розраховано граничну кількість педагогів, які можуть зареєструватись на сертифікацію 2021. Вона залежить від загальної кількості початкових класів у кожному регіоні. До прикладу, найбільше вчителів зможуть зареєструватись із:

Дніпропетровської та Львівської областей – по 141,
Одеської області – 125,
Києва – 122,
Київської області – 110,
Харківської області – 107.
Зазначається, що реєстрацію вчителів початкових класів, які матимуть бажання пройти сертифікацію 2021, здійснюватиме Український центр оцінювання якості освіти.

Довідка. Сертифікація – це зовнішнє оцінювання професійних компетентностей вчителію, метою якої є виявити і заохотити вчителів з високим рівнем майстерності, які володіють методиками компетентнісного навчання і новими освітніми технологіями та сприяють їхньому поширенню.

Сертифікація передбачає три етапи:

оцінювання фахових знань та умінь учасників сертифікації шляхом їхнього незалежного тестування;
самооцінювання учасником сертифікації власної педагогічної майстерності;
експертне оцінювання професійних компетентностей учасників сертифікації шляхом вивчення практичного досвіду їхньої роботи.
До кожного наступного етапу потрапляють учасники сертифікації, які успішно проходять попередній. Успішне проходження сертифікації дозволяє отримувати надбавку в 20% до зарплатні й може зараховуватись як проходження чергової (позачергової) атестації. Сертифікат дійсний три роки.

Що відомо
У 2020 році сертифікацію вчителів початкової школи 2020 року успішно пройшли 902 педагоги.
У Державному бюджеті на 2021 рік передбачено підвищення зарплат вчителям на 26%, зокрема вчитель вищої категорії замість 10600 грн окладу буде отримувати 13400 грн.
Міністерство освіти та науки запустило платформу для дистанційного та змішаного навчання “Всеукраїнська школа онлайн” для учнів 5-11 класів.
Міністерство освіти і науки розпочало тестування цифрових щоденників та класних журналів для шкіл України.
Заклади освіти можуть не переводити учнів на дистанційну форму навчання на час карантину, а використати “змішану” форму.

Читайте також:  В Україні готують кардинальну реформу освіти

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.