facebook

“Люди дуже боятися”: Комаровський щ0йно пояснивши, як діяті, если майбутня мама заразилася кор0навірусом

Євген Комаровський – лікар-педіатр вищої категорії, на своєму акаунті в Instagram відповідає питання передплатників. На цей час найактуальніша тема – COVID-19. Доктор вже відповів на безліч хвилюючих питань, і продовжує відповідати. Зовсім недавно Комаровський торкнувся теми «Вагітність і коронавірус», детально розповівши про неї.



В першу чергу, медик зазначив, що багато майбутні матусі й гадки не мають, якими препаратами необхідно лікуватися в разі зараження COVID-19. Наприклад, багато хто чув, що при дефіциті кисню необхідно робити ін’єкції дексаметазону. Однак, як виявилося, цього робити не можна, так як цей препарат є гормональним, він проникає через плаценту і діє на плід, що може позначитися негативно на його розвиток. Вагітним, без ризику впливу на малюка, застосовують інші препарати, наприклад, преднізалон або Преднізол.

Комаровський розповів, якщо COVID-19 у вагітної протікає без ускладнень, без браку кисню, то нема потреби ні в яких ліках – ні в антибіотиках, ні противірусних, ні гормональних, ні навіть у вітамінах.

Однак найголовніша проблема у наших людей, як висловився доктор, – це страх. Люди бояться зараження COVID-19, тому вагітних зазвичай частіше відправляють на аналізи та обстеження. А значить, що ризик зараження жінок в положенні вище, ніж у невагітних. Хоча запобіжні заходи у всіх однаковий. Дотримуватися дистанції, мити руки, користуватися антисептиками, і, звичайно, без масок – нікуди.

Також існує спірне питання: чи є вагітність додатковим фактором ризику? В принципі, зазначив, доктор. Хіба що на пізніх термінах, коли великий живіт, може обтяжувати функція дихання, або ж в силу гормональних особливостей.

Ще на одне важливе питання відповів знаменитий доктор. Чи передається COVID-19 від матері дитині. Ні, як сказав доктор. На цей момент не виявлено жодного такого випадку.

Читайте також:  "Шокуючий симптом з'являється у вухах, інфіковані нажахані "дзвоном" і глухотою": медики про ознаки штаму "Омікрон"

До речі, уточнив доктор, вагітна жінка, що хворіє на COVID-19, має всі ті права, що і здорова. Тобто, брати на пологи близького родича або чоловіка, народжувати в пологовому залі, а після – перебувати в палаті разом з малюком, годувати його грудьми, доглядати за новонародженим. І ще одне уточнення. За словами Комаровського, коронавірус не є показанням до кесаревого розтину. Якщо жінка в стані народити сама, то ні про яке КС не може побут і мови.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.