facebook

МОЗ затвердило план вакцинації українців проти COVID-19. Він розрахований до березня 2022 року

План імунізації громадян України залежно від ситуації з поширенням коронавірусної інфекції COVID-19 і доступності вакцини будуть міняти, розповів в.о. генерального директора Центру громадського здоров’я при Міністерстві охорони здоров’я України Ігор Кузін.



Оперативний штаб Міністерства охорони здоров’я України 22 грудня затвердив план вакцинації громадян країни проти коронавірусної інфекції COVID-19, поінформував Центр громадського здоров’я при Міністерстві охорони здоров’я.

Як розповів в.о. генерального директора ЦГЗ Ігор Кузін, мета плану – охопити вакцинацією 50% населення (20 млн) протягом 2021–2022 років.

“Документ буде гнучким, його будуть актуалізувати залежно від ситуації з COVID-19, від оновлених даних по вакцинах, від доступності самої вакцини”, – заявив Кузін. Вакцинація буде добровільною для всіх груп населення, підкреслив він.

Затверджений Міністерством охорони здоров’я план розраховано на чотири етапи:

Січень – квітень 2021 року – люди з високим ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і ті, хто виконує критичні функції в боротьбі з пандемією COVID-19;
квітень – червень 2021 року – люди з надзвичайно високим ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і ті, хто надає медичні послуги;
червень – вересень 2021 року – люди з високим ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і ті, хто виконує функції щодо підтримки безпеки та життєдіяльності держави;
вересень 2021-го – березень 2022 року – люди з підвищеним ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і ті, хто виконує функції щодо підтримки безпеки та життєдіяльності держави.
“Першочерговою буде вакцинація медиків, особливо тих, хто працює у стаціонарах, де надають лікування від COVID-19. Вакцинація для українців із непідконтрольної території також буде доступна – відповідна процедура буде затверджена окремим планом”, – зазначив Кузін.

Читайте також:  Подробиці скандалу у Франківську: породіллі скаржаться на антисанітарію в обласному перинатальному центрі (відео)

Коли планують вакцинацію решти населення, у ЦГЗ не уточнили.

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила поширення коронавірусу пандемією. Із початку епідемії в Україні зареєстровано 931 751 випадок інфікування коронавірусом, померло 15 996 пацієнтів із COVID-19, одужало 548 356 осіб.

За даними ВООЗ станом на 17 грудня, у світі 56 виробників вакцини проти COVID-19 є кандидатами на клінічну оцінку препарату. Доклінічні випробування проводить 166 компаній. Американська компанія Moderna повідомила, що ефективність її вакцини проти COVID-19 становить 94,1%, а проти тяжкої форми коронавірусної інфекції – 100%. Підсумки випробувань вакцини від американської компанії Pfizer і німецької BioNTech продемонстрували її 95-відсоткову ефективність.

Заступник міністра охорони здоров’я, головний санлікар країни Віктор Ляшко повідомив, що Україна в межах глобальної ініціативи COVAX розраховує безплатно отримати 8 млн доз вакцини, їх вистачить для вакцинації 4 млн осіб (щеплення одній людині роблять двічі). Перші 5% доз у межах програми COVAX Україна очікує на початку 2021 року.

За словами міністра охорони здоров’я України Максима Степанова, МОЗ також веде переговори про закупівлю вакцини із трьома американськими й однією китайською компанією. Міністр попросив тимчасову повірену у справах США в Києві Крістіну Квін, щоб США розглянули Україну як пріоритетного кандидата на отримання вакцини в режимі тестування і використання в надзвичайних ситуаціях. У межах цієї ініціативи Київ розраховує отримати 6 млн доз вакцини, зазначав він.

Вакцини проти COVID-19 надійдуть також у продаж, розповідав прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, не уточнюючи строків.

Кузін повідомив, що розпочати вакцинацію в Україні планують 1 березня 2021 року. За словами Степанова, мета міністерства – щоб вакцинацію почали “хоча б із лютого”.

Читайте також:  “Згоріли” за кілька днів: за кордоном від коронавірусу померла сім’я українців

МОЗ визначило дев’ять пріоритетних груп населення, яким зроблять щеплення першими, ідеться приблизно про 20 млн громадян, розповідав Степанов. Це медичні працівники, військовослужбовці, соціальні працівники та персонал закладів із догляду, люди віком від 60 років, працівники сфери освіти, співробітники сфери державної безпеки, пенітенціарних установ та установ виконання покарань і люди із хронічними захворюваннями незалежно від віку.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.