facebook

Україна вирішила проблему зі зберіганням вакцини від коронавірусу за -80 °C: Ляшко розповів деталі

Україна вирішила проблему зі зберіганням та розподіленням вакцин від COVID-19, деякі з яких потребують особливого температурного режиму, а саме -80 °C.



Про це головний санітарний лікар Віктор Ляшко повідомив в етері телеканалу “Україна 24”.

Він зазначив, що “в імунопрофілактиці до цього ніколи не використовувалася температура -80 °C”.

“Ми підняли наші національні склади, які є у МОЗ, там у нас реально немає умов для зберігання таких вакцин або лікарських засобів саме при температурі -80 °C, – сказав Ляшко. – Ми запустили роботу з приватними логістичними фармацевтичними компаніями, і до нас вийшли з комерційними пропозиціями”.

За словами головного санлікаря, можливість “зберігання, логістики, транспортування до пунктів щеплення вакцини при температурі -80 °C” на вітчизняних складах – є.

“Тут яка логіка: вакцина прилітає на літаку, з машини до складу ми транспортуємо її в термоконтейнері із сухим льодом, потім перегружаємо в холодильники, в яких вона може зберігатися тривалий час. Далі ми розраховуємо, як і в якій кількості цю вакцину треба привезти до пункту щеплення”, – розповів Ляшко.

Він додав, що в пункті щеплення вакцина може зберігатися впродовж п’яти днів за температури від +2 до +8 °C.

Затверджений Міністерством охорони здоров’я план вакцинації від коронавірусу передбачає щеплення 23 млн українців. Для цього знадобиться 40 млн доз вакцини від коронавірусу, на що в державному бюджеті на 2021 рік закладено 2,6 млрд гривень.

За словами міністра охорони здоров’я Максима Степанова, щеплення планують робити за трьома варіантами і упродовж 2021-2022 років вакцинація має охопити не менше 50% населення України. Для вакцинації від коронавірусу в Україні планують створити до 50 спеціалізованих центрів. Працювати вони будуть по 10 годин на день.

Читайте також:  В ЄС пояснили, за яких умов відкриють кордони для українців

Тим часом прем’єр-міністр Денис Шмигаль запевняє, що уряд та Офіс президента активно працюють, щоб у 2021 році Україна гарантовано мала значно більшу кількість вакцин проти коронавірусної хвороби COVID-19, окрім запланованих 8 млн доз у межах глобальної ініціативи COVAX.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.