facebook

На Тернопільщині живе родина Папи Римського?

Цього року світ вшановував 100-ліття від дня народження першого слов’янина, який став Папою Римським – Івана Павла ІІ. З особливим трепетом та пошаною на Різдво згадують його ім’я у родині Качуровських з селища Вишнівець на Тернопільщині. Адже пані Тетяна Грохольська вважає, що її мама є двоюрідною сестрою Івана Павла ІІ.



На Святвечір брат згадував сестру

Вперше родинну історію, вкриту таємницями, пані Тетяна почула 2001 року, коли Папа Римський відвідав Львів. «Нарешті з глибоким хвилюванням і радістю я зміг поцілувати улюблену землю України», – такими були його слова. Проповідь тоді виголосив українською, ніби усе життя нею розмовляв. Він зізнавався, що мови навчила мама-українка. Його слова для багатьох стали загадкою, адже увесь світ знав, що Кароль Войтила (таким було його ім’я в миру) сам з Польщі.

– Під час візиту Папи до України моя мама по радіо почула біографію Івана Павла ІІ, що його мати Емілія Качуровська з Тернопільщини, – розповідає пані Тетяна. – А мамине ж прізвище теж Качуровська! Серце тьохнуло: чи то не цьоця Міля – татова сестра? Він усе життя її згадував, коли сідав за стіл на Святвечір, за нею плакав.

Коли Марія у 1958 році виходила заміж, її тато чомусь попросив: «Марусю, лишися Качуровською». Люди потім пліткували: щось за тим є, що не записалася по чоловікові – Кутровська. Що цікаво, у тому році Кароль Войтила вже був єпископом! Може, Маріїн тато справді щось знав?

Тато Марії Качуровської Володимир мав старших сестер Марію, Емілію та маленького братика Івана. У сім’ї сталася велика трагедія. На пасовиську Івана палками забили такі ж хлопчаки-поляки. Мама важко пережила смерть синочка, замкнулася у собі. І раптом найстарша, Емілія, зізналася, що виходить заміж за поляка. Мати була неймовірно вражена: як донька може йти за ворога?! І не дала свого благословення на шлюб. Емілія наперекір батькам таки побралася з коханим. Їй не вділили приданого – ні подушок, ні перини. Пішла з хати ні з чим. Коли молоде подружжя виїхало до Польщі, відтоді ниточка з кременецькою родиною обірвалася назавжди. Рідні й подумати не могли, що 1920 року Емілія народить майбутнього Папу! Вона надсилала у Кременець фото маленького Кароля своїй сестрі Марії (до речі, вона теж потім вийшла заміж за поляка).

Читайте також:  В Україні через снігопади закриті три аеропорти

– Їхня мати була проти, що вони листуються. Чи простила потім Емілію, не знаю, розповідали, що вона з горя нібито хотіла піти у черниці, – зітхає пані Тетяна. – Відтоді Емілія більше додому не приїжджала. Тому моя мама навіть не уявляла, що її двоюрідний брат може бути Папою.

Перед смертю просила: «Ти святий, забери мене»

Коли Марія Качуровська та її сестра Олена Обізюк дізналися, що мама Івана Павла ІІ може бути їхньою рідною тіткою, були вражені. Пані Марія навіть передала листа Каролю Войтилі: нічого не просила, лише хотіла впевнитися, чи справді вони родина. І з нетерпінням чекала відповіді, щодня допитувалася, чи немає вісточки.

– Є фото, де ксьондз зі Львова передає Папі листа. Але чи він читав, хто знає… – зітхає Тетяна Петрівна. – Мама у старшому віці так схожа з ним, ніби близнюки! – дивується пані Тетяна. – От її сестра Олена більш подібна до тітки Емілії.

Відповіді з Ватикану Марія Качуровська так і не дочекалася. Їй з Польщі лише передали вервечку і великий портрет Івана Павла ІІ, якому дуже зраділа. Поставила біля ікон в кутку на видному місці і щодня молилася. Коли через кілька років по телевізору почула новину, що Папа Римський помер, дуже плакала, що їм так і не судилося зустрітися.

– Останні пів року мама була лежачою, дуже мучилася від болю, бо мала рак крові. Люди нам казали, щоб її волосся взяти на експертизу і зробити ДНК-аналіз. Але було не до того, бо то коштує великі гроші, – розповідає пані Тетяна.

Перед смертю Марія Качуровська ревно молилася до портрета Папи Римського і просила: «Ти ж святий, забери мене до себе». Минулого року вона відійшла на той світ. Ще раніше померла і Олена Обізюк.

Читайте також:  В Україні заборонять частину сигарет: які зникнуть із прилавків

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.