facebook

У Львові священник переписав церкву на доньку, а землю під нею – в іпотеку на зятя

У Львові священнослужитель Петро Горуйко купив церкву в якій правив, та нещодавно переписав її на доньку. А земельну ділянку під нею, дав в іпотеку зятю в борг у 100 тисяч гривень.

Про це ідется у сюжеті телеканалу НТА “Правда на живо”


У Львові в мікрорайоні Левандівка, в одній із церков, що по вул. Суботівській 15, парафіяни змушені молитись на вулиці, бо до храму їх не впускають.

Щоб промовити недільну молитву пенсіонерам доводиться пробиратись через дірки в огорожі та хащі, адже попередній настоятель церкви змінив замки.

“То він за людські гроші накупив замків і людям не дає до церкви зайти”, – коментує одна з парафіянок храму.

Службу на вулиці відправляє декан Львівської єпархії ПЦУ отець Олег, його владика Макарій призначив замість Павла Горуйка, який власне і зачинив храм. Бо тепер, як би це парадоксально не звучало, святиня належить його родичам.

“Він через такий шахрайський спосіб віддав землю. Позичив нібито гроші в свого зятя, 100 тисяч гривень і дав в іпотеку землю парафії. Якщо парафія не віддасть гроші його зятю, значить земля перейде у власність його зятя”, – розповів отець Олег.

Громада і гадки не мала, що храм який вони собі збудували і 28 сотих земельної ділянки, тепер їм не належать. Дізнались вони про це під час переходу з української автокефальної церкви в православну церкву України. Тоді необхідно було перереєстровувати святиню, але Павло Горуйко затягував. Коли підняли документи виявилось, що парафіяни без церкви вже з 2009 року.

“Громада української автокефальної православної церкви святого духа, продала, а громадянин Горуйко Павло Іванович купив, нежитлову будівлю, каплицю, що на плані визначена літерою Б-1, яка розташована за адресою Львівська область, місто Львів, вул. Суботівська буд. 15”, – зачитує документ керівниця релігійної громади пані Надія.

Читайте також:  Українські прикордонники затримали біженців із Сирії

Після того як віряни виявили ці документи, каже керівниця релігійної громади пані Надія – “Горуйко порізав замки на воротах та встановив нові”.

“Подзвонили в поліцію, тому, що ми не знали, що робиться. Чи хтось проник в храм. І коли приїхала поліція, отець Павло сказав, що храм його приватна власність була, але минулого тижня, я подарував храм своїй дочці”, – доповнює пані Надія.

І з того часу люди не мають доступу до церкви і молються на морозі. Крім того у договорі про купівлю-продаж, продавцем від імені громади, вказаний Нарольський Олег Лукич. Отець Павло Горуйко представляв його як парафіянином архиєпископом.

“Він приводив свого друга, Олег Норильський, так його називали архиєпископ Лука. Але це якась як підставна особа, тому, що він коли був в нас на празнику то витягував посвідчення КГБ. Показував, що він працівник КГБ, то було в кінці (ред. нерозбірливо)”, – говорить одна з прихожанок церкви.

“Лука не мав жодного відношення до тих парафій, які є в місті Львові і Львівській області. Однозначно, що він не визнавався, ані церковними органами, ані департаментом з питань релігії ОДА і міністерством юстиції”, – наголосив юрист Олексій Дегтяренко.

Люди відразу підозрювали, що отець не зацікавлений у розквіті парафії. Храм не облагороджував, а нову церкву поруч, так і не добудував.

“Я того священника знаю з 1996 року. Ця картина в нас тягнеться вже дуже довго. Почалось все з того, що коли священник поїхав в Італію, йому дали парафіяни гроші, він сказав, що привезе ікони. Почнемо з тих ікон, трошки грошей заробимо і будемо будувати церкву. Коли він приїхав з Італії, він сказав: «ви мені нічого не давали»”, – розповів парафіянин Юрій Алмаші.

Читайте також:  У Коломиї пройшов конкурс краси «Княгиня Покуття 2018»

Сам же священник Павло Горуйко теж спішить на службу. Щонеділі о 12:00 годині у своєму храмі, він таки відправляє літургію для десятка парафіян, які підтримують його дії. Сьогодні, як тільки побачив журналістів, набрав у рот води та втік.

– Скажіть будь ласка, чого ви не пускаєте людей до храму? Можете це якось прокоментувати, що люди мерзнуть на вулиці? – запитала журналість телеканалу НТА.

– Священнослужитель сів у автомобіль і вже з сидіння відповів, що сьогодні в 12:00 свята літургія і він всіх запрошує на неї.

Однак ні в 12:00, ні журналісти, ні віряни отця так і не дочекались.

Громада вже звернулась до суду, щоб визнати документ купівлі-продажу храму святого духа недійсним. Адже, згідно із чинним законодавством, ніхто продавати церкву без відома вірян і єпархії не має права.

Правоохоронці проводять досудове розслідування та вже відкрили кримінальну справу за фактом шахрайство.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.