facebook

«Ховаються на видноті» – «Атлантична рада» про війну Путіна в Україні

Оприлюднені чергові докази участі військових Росії у війні на Донбасі, яка забрала життя вже понад 6 тисяч людей

1D2AEBF8-292E-436E-B0D5-AD84FC3A8662_w640_r1_s_cx3_cy0_cw95


Експерти міжнародного аналітичного центру «Атлантична рада» презентували у Києві докази присутності російських військ в Україні на тимчасово окупованій частині Донбасу. Більш як півсотні доказів зібрали у збірку з назвою «Ховаються на видноті: війна Путіна в Україні».

«Першими лідерами сепаратистів були переважно громадяни Росії, багато з яких були пов’язані з російськими спецслужбами. Після того, як 17 липня 2014 року був збитий малайзійський «Боїнг», що виконував рейс МН17, розслідування нідерландського уряду встановило, що літак збили з російського «БУКа». Під час вирішальних боїв на Донбасі з російської території відбувались артилерійські обстріли по позиціях українських військових задля підтримки атак сепаратистів» – ці та ніші дані містить, презентований у стінах Верховної Ради звіт вашингтонського аналітичного центру Atlantic Council під назвою «Ховаються на видноті: війна Путіна в Україні».

Вся інформація зі звіту зібрана з відкритих джерел, наголошують його автори, тим самим вкотре підтверджуючи: докази війни заховані у всіх перед носом.

Ми використовували аналіз даних геолокацій фотографій, які були розміщені громадянами Росії у соціальних мережах

«У першу чергу ми використовували аналіз даних геолокацій фотографій, які були розміщені громадянами Росії у соціальних мережах. Відтак геолокаційні дані чітко демонструють, що у 2014 році у 46 кілометрах від українського кордону був створений полігон «Кузьминський», якого у 2013 році ще не було», – розповів про методику збору даних помічник президента «Атлантичної ради» Максиміліан Чуперські.

Саме цей полігон, за словами експертів, став місцем дислокації сотень одиниць військової техніки, включно з танками 5-ї танкової бригади з міста Улан-Уде.

«Ці військові базувалися у Сибіру, а у жовтні–листопаді 2014 року передислокувалися на полігон «Кузьминський». Серед передислокованих військових був і Бато Дамбаєв – російський солдат із 37-ї мотострілкової бригади. Саме він дав розгорнуте інтерв’ю російському часопису «Новая газета» з детальним описом його участі у боях під Дебальцевом. Бато Домбаєв дійсно воював на території України. Зокрема фотографії підтверджують його присутність поблизу блокпосту у місті Вуглегірськ», – розповів засновник онлайн-проету Bellingcat, запрошений науковий співробітник кафедри військових досліджень Кінгс-коледжу Еліот Хіггінс.

Бато Дамбаєв біля блоктосту міста Вуглегірськ, де Бато й інші російські військові воювали в середині лютого 2015 року

Бато Дамбаєв біля блоктосту міста Вуглегірськ, де Бато й інші російські військові воювали в середині лютого 2015 року

Читайте також:  В Італії за добу від коронавірусу вилікувались понад 3,5 тисячі осіб, померли - 195

Докази того, що Росія надає сепаратистам військову техніку також можна легко знайти в інтернеті, констатують автори звіту і наводять приклад БМП-2 «Лавина», що у серпні 2014 року пересувалася у колоні через російський хутір Стара Станиця, але вже у лютому 2015-го та сама БМП-2 з’явилась уже в українському Вуглегірську на Донеччині (біля Дебальцева).

Окрім того, документ наводить факти загибелі в Україні низки солдатів 76-ї повітряної штурмової дивізії Пскова та 11 членів 18-ї мотострілецької бригади. Із супутника аналізуються і воронки.

«Супутникові знімки дозволяють виділити два типи воронок: неглибокі, що мають характерні зони «бокового снопа» від осколків, що розлітаються по діагоналі від центру, а також трикутні воронки, з осколками, що розлітаються в протилежні сторону від джерела вогню», – йдеться у звіті.

Зібрані дані працівники «Атлантичної ради» вже презентували у Вашингтоні, Берліні, Варшаві і мають намір передати Європарламенту. Окрім того, експерти розробили рекомендації для урядів країн Заходу. Серед них: присвятити значно більше уваги та розвідувальних ресурсів для виявлення місця розташування російських військ на території України, використовувати найновіші цифрові методи розслідування військового конфлікту, а також якомога ширше висвітлювати події на сході України у засобах масової інформації. На переконання «Атлантичної ради», влада Путіна напряму пов’язана з народною підтримкою, і як тільки ця карта впаде – зруйнується і вся хатинка.

джерело http://www.radiosvoboda.org/content/article/27125430.html

Шукайте деталі в групі Facebook