facebook

Українці заражаються COVID-19 повторно і хворіють важче. Чому так відбувається і хто в зоні ризику

Українці, які легко перенесли коронавірус, ризикують підхопити цю саму інфекцію за 3-6 місяців. Такого висновку дійшли фахівці Волинського лабораторного центру, які порівняли дані про пацієнтів.



За словами лікарів, удруге хвороба протікає набагато важче, ніж уперше. Тому тим, хто вже хворів на COVID-19, не варто знімати маски і мчати на курорти.

Детальніше про це читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Удруге COVID-19 протікає важче
На Волині зафіксовано 16 випадків повторного зараження коронавірусом. Про це заявила обласна санітарна лікарка Наталія Янко.

Вона розповіла, що в області помер 51-річний чоловік, який переніс коронавірус у вересні минулого року. І захворів повторно вже в грудні. Але цього разу він не зміг подолати хворобу.

У Волинському обласному лабораторному центрі, де збирають усі дані про ПЛР-тести регіону, OBOZREVATEL розповіли подробиці.

“Уперше, ще у вересні, цей пацієнт легко переніс хворобу. У нього навіть не було симптомів. Йому зробили ПЛР-тест, бо він був контактною особою, у нього в родині хтось хворів на коронавірус. Лікувався він удома, видужав – і все було добре. Однак повторно він заразився вже в грудні, за три місяці. І цього разу хвороба протікала важко. У нього з’явилися симптоми, він звернувся до лікаря, його госпіталізували. Він також був у реанімації, на кисні, потім на ШВЛ, але врятувати його так і не вдалося”, – пояснила лікарка-епідеміологиня цього центру Валентина Хомутінкіна.

Також у лікарів немає даних про те, чи були супутні захворювання у цього пацієнта. До лікарів він не звертався, та й у лікарні спеціалісти жодних ускладнень у нього не виявили.

Заразитися повторно можна вже за 3-6 місяців
За словами Хомутінкіної, в області дійсно зафіксовано 16 повторних заражень COVID-19. “І можна зробити висновок, що повторно хвороба протікає набагато важче, ніж першого разу. Але летальний випадок у нас в області перший. Також треба сказати, що вдруге пацієнти заражаються за 3-6 місяців”, – зазначає фахівчиня.

Читайте також:  У Львові госпіталізували чотирьох осіб із підозрою на коронавірус

На жаль, пацієнти після того як перехворіють, не проводять перевірку на наявність антитіл у крові. Ймовірно тому, що тест цей платний, безкоштовно у нас його не роблять. Тому в лабораторії не можуть сказати, чи залежить повторне зараження від кількості захисних тіл. Та й узагалі – чи завжди організм виробляє ці антитіла.

В Україні понад 2 тисячі повторних заражень
За даними НСЗУ, на грудень минулого року в Україні зафіксовано 2161 випадок повторного зараження COVID-19. Це 0,25% від загальної кількості хворих. І 250 осіб із них – медики.

Також у НСЗУ зазначають, що досі немає точних даних про те, яка кількість антитіл має бути наявною в організмі людини, щоб захистити його від повторного зараження коронавірусом.

Однак відомо: що легше людина перенесла хворобу, то менше антитіл вироблено у неї в організмі.

Підхопити вірус ще раз також ризикують люди із супутніми захворюваннями – діабет, проблеми із серцево-судинною системою, зайва вага, онкологія.

Вчені ще не знають, скільки часу захисні тіла зберігаються в організмі. Поки відомо про 3-4 місяці. Хоча за словами лікаря-інфекціоніста Сергія Крамарьова, захист може зберігатися і до шести місяців.

В Україні немає можливості проводити дослідження, які б дали відповідь на запитання – відрізняється вірус COVID-19, яким заразилася людина повторно, від того, який уразив її першого разу. Тобто ми не можемо сказати, захворіла людина через вірус-мутант чи ні.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.