facebook

Після вакцини Pfizer/BioNTech виробляється більше антитіл, ніж після перенесеного COVID-19 – вчені

Вакцина проти коронавірусу від компаній Pfizer/BioNTech, попередньо, здатна зупинити передання хвороби від щеплених людей і зменшити ймовірність розвитку важкої форми COVID-19.



Такого висновку дійшли лікарі з Ізраїлю, які проаналізували вплив препарату на 102 пацієнтах, передає Daily Mail.

З’ясувалося, що у всіх добровольців, крім двох, виробилося навіть більше антитіл, ніж зазвичай фіксують після перенесеного COVID-19. Уточнюється, що рівень антитіл різко виріс після другої дози препарату.

У двох пацієнтів, які стали винятком, вакцина також викликала імунну відповідь, однак не таку значну.

Досі вчені не знали достеменно, чи зупинять вакцини передачу коронавірусу. Сама компанія Pfizer теж не публікувала жодних даних, що показували б, як укол впливає на поширення хвороби.

Професор з Ізраїлю Гілі Регев-Йохай, керівник дослідження, сказав, що результати були “обнадійливими” та “розумними, щоб припустити, що щеплені люди не будуть носіями вірусу”. Вчений, однак, уточнив, що це ще не 100-відсоткові результати.

Так, є ймовірність того, що при використанні не дуже ефективних вакцин вірус може продовжувати циркулювати в організмі щепленої людини протягом короткого часу, не викликаючи захворювання, але дозволяючи особам передавати COVID-19 далі.

Додамо, дослідження проводилося на співробітниках Медичного центру Шиба в Тель-Авіві.

Читайте також:  Лікарі оживили замерзлу в горах жінку, серце якої не билося більше шести годин (відео)

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.