facebook

Вчені з’ясували, виживає чи коронавірус на поверхнях, до яких часто торкаються

Поверхні, до яких часто торкаються, зберігають коронавірус дуже слабо.



Як пише Le Temps, про це йдеться в двох дослідженнях під керівництвом американських і британських учених за участю Швейцарського федерального інституту науки і технологій (EAWAG).

Біологи протестували близько 350 зразків, узятих з квітня по червень 2020 року з поверхонь дверей магазинів, кришок сміттєвих контейнерів, клавіш банкоматів, заправних пістолетів і кнопок на пішохідних переходах.

У 29 зразках або 8% випадків дійсно був виявлений генетичний матеріал вірусу. Однак концентрації були настільки низькими, що, за оцінками вчених, вірогідність зараження через ці забруднені поверхні дуже мала – менше 5 випадків на 10 тисяч.

Учасники другого дослідження з’ясовували, наскільки ефективні дезінфекція поверхонь і миття рук для зниження ризику зараження.

Вони прийшли до висновку, що корисність дезінфекції точок дотику залежить від багатьох факторів і виявляється досить низькою, в той час як дезінфекція рук надає універсальну захист і на порядок знижує ризик зараження.

При цьому в дослідження не включалися поверхні зіткнення, які можуть містити збудники захворювання протягом тривалого періоду, такі як столи і посуд в ресторанах.

“Імовірність того, що хтось кашляне або чхне на стіл і, отже, на його поверхні виявляться краплі з високою концентрацією вірусу, набагато вище, ніж для кнопки або дверної ручки”, – наголошується в повідомленні.

Читайте також:  Обов'язкова вакцинація у "жовтій" зоні: у МОЗ анонсували нововведення

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.