facebook

Українцям знову підвищать тарифи на електрику: якими будуть платіжки

Електроенергія може подорожчати майже в два рази для тих, хто використовує більше 300 кВт/год на місяць

Українців вже в квітні чекає чергове підвищення тарифів на електроенергію. Про це повідомляє Обозреватель.

За інформацією джерел в уряді, один із сценаріїв підвищення тарифів на електроенергію передбачає підвищення тарифів майже у два рази для тих, хто використовує більше 300 кВт/год на місяць.

«Спочатку йшлося і про те, щоб приблизно до 2 грн підвищити загальний тариф. Зараз є побоювання, що буде після 15 числа, коли отримають платіжки за січень. Ніхто не розраховував на таку реакцію, на відміну пільгового тарифу. Є цілком обґрунтовані підозри, що і Росія підігрівала ідею «тарифних майданів». Зараз всі сили кинуті, щоб нормалізувати ситуацію», – прокоментувало ситуацію джерело в уряді.

За словами глави комітету з питань житлово-комунального господарства Громадської ради при КМДА Олега Попенко, з 1 квітня тариф на перші 300 кВт / год міняти не будуть, а за кожен наступний доведеться платити вже 3,42 грн. Він зазначив, що на українців хочуть перекласти борги по зеленим тарифами, які зараз накопичилися вже в розмірі 15-20 мільярдів гривень.




Велика частина сімей подорожчання електроенергії на собі істотно не відчує.

Так, якщо сім’я живе в багатоквартирному будинку і використовує більше 100 кВт/год світла, то суми в платіжках виростуть на 78 гривень. Найзначніше перший етап подорожчання вдарив по власникам електричних котлів: їх платежі будуть майже вдвічі вищими.

Для помешкань, де встановлені дво- та тризонні лічильники електричної енергії, понижуючі коефіцієнти дво- та тризонного обліку спожитої електричної енергії залишилися без змін. Але варто знати, що понижуючі коефіцієнти тепер застосовуються до тарифу, який зріс з 0,9 грн до 1,68 грн за кВт-годину. Тобто з січня нічна електроенергія в помешканні, де встановлений двозонний лічильник, вже коштуватиме не 0,45 грн за кВт/годину (0,9 грн:2 = 0,45 грн), а 0,84 грн (1,68 грн:  = 0,84 грн), тобто майже вдвічі більше, ніж було. Для будинків з електричним опаленням встановлено місячний ліміт споживання 3000 кВт/годин, в межах якого діють нічні тарифи. І хоча споживач зазвичай намагається вкластися в цей ліміт, це все одно досить великі обсяги споживання, тому доведеться викласти кругленьку суму.

Читайте також:  Платіжки за лютий будуть більшими, ніж планувалося: у Міненергетики назвали причину

До прикладу, якщо за опалення будинку лише нічною електроенергією електричним котлом потужністю 10 кВт (розрахований на опалення будинку площею до 100 квадратних метрів) разом з денним споживання господар платив близько 1,5 тис. грн на місяць, то з нового року доведеться платити приблизно вдвічі більше. Наприклад, якщо із загального обсягу місячного ліміту в 3000 кВт/годин вночі спожито 2700 кВт/годин, а вдень 300 кВт/годин, то розрахунок у платіжці буде таким:

2700* 0,84 = 2268 грн;
300* 1,68 = 504 грн.
Загальна сума платежу: 2268 + 504 = 2772 грн.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.