facebook

Податки на доходи від продажу машин і житла можна не платити: українцям назвали умову

Податки на доходи від продажу машин і житла – обов’язковий атрибут купівлі-продажу рухомого та нерухомого майна. Однак у деяких випадках закон дозволяє їх не платити. Коли можна уникнути сплати податків на доходи від продажу квартир і машин, розповіли у Державній податковій службі.



Податки на доходи від продажу рухомого майна
Доходи від продажу автомобілів, мотоциклів та інших транспортних засобів оподатковуються 5-процентним податком. Однак при цьому є деякі винятки, за яких або цей відсоток може бути іншим, або його взагалі не потрібно платити.

Податки на доходи від продажу рухомого майна (автомобіля, мотоцикла чи мопеда) сплачуються наступним чином:
Якщо протягом податкового року власник продав або обміняв один транспортний засіб, то дохід від цієї операції не обкладається податком.
Якщо власник продає або обмінює другий рухомий об’єкт за рік, то в такому випадку йому доведеться сплатити 5-відсотковий ПДФО і 1,5% військового збору.
Якщо ж він продає автомобіль або інше рухоме майно третій, четвертий і більше разів на рік, то з такого доходу доведеться сплатити 18% ПДФО і 1,5% військового збору.

Податки на доходи від продажу нерухомості
При продажу нерухомості потрібно сплатити 5% ПДФО і 1,5% військового збору. При цьому слід знати, що абсолютне значення податку залежить від продажної ціни будинку (квартири), але ця ціна не може бути нижче від оціночної вартості житла.

При цьому доходи від продажу нерухомості не обкладаються податком у таких випадках:
Якщо власник продав протягом року один об’єкт нерухомості. При цьому він повинен був володіти правом власності на проданий об’єкт не менше трьох років.
Якщо нерухомість отримана в спадщину, то її можна відразу продати і не платити податки.
Податки на доходи при продажу земельної ділянки
Податки на доходи при продажу земельної ділянки передбачені такі ж, як і при продажу іншої нерухомості. Але при цьому передбачені винятки для земель сільгосппризначення.

Читайте також:  Українських заробітчан позбавлять субсидій

Винятки передбачені для ділянок, що не перевищують встановлених законом норм приватизації (безоплатної передачі). При цьому землею так само, як і в випадку з будинком, потрібно володіти не менше трьох років. І так само, як і у випадку з продажем будинку, це правило трьох років не поширюється на землю, отриману у спадок.

Якщо ж продавцем є нерезидент, то йому в будь-якому випадку доведеться сплатити ПДФО в розмірі 18% і 1,5% військового збору.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.