facebook

Тeпeр не дивyйтесь, що ліки не лiкують: В Укрaїні накрили фабрику, яка вирoбляла відомі таблетки з кaви та цукру

СБУ викрила підпільне підприємство в Харкові, яке виготовляло фальшиві ліки під егідою колишніх працівників Міністерства охорони здоров’я, часів Януковича.



Про це йде мова в сюжеті програми «Гроші».

Валентин Наливайченко заявив: «Доказова база, яка нами зібрана, чітко дає обґрунтовані підстави вважати, що попереднє керівництво МОЗ точно знало про це й є співорганізатором такої діяльності».

Екс-очільницю МОЗу Богатирьову звинуватили в крадіжці шести мільйонів гривень.

Виробництво фальсифікату знаходилося в підвалі аптечного складу, що забезпечував ліками всю Харківську область. «Тому в правоохоронців не могло навіть виникнути підозри», – пояснила заступник колишнього Міністра охорони здоров’я Світлана Буніна.

Відрізнити фальшивки від справжніх ліків неможливо. Кримінальні фармацевти використовували справжнє обладнання, зокрема автомат для упаковки таблеток, змішувалки, прес для таблеток і котли для драже. Проте коли не вистачало обладнання, в хід ішло навіть кухонне начиння.

Колишній співробітник підпільної лабораторії описав процес виготовлення фальшивих таблеток: «Виробництво починається зі змішування. Потім масу подають на прес. Таким чином відбувається таблетування. Ядро з пресу подають на котел для драже. І поливають цукровою сумішшю. Котел крутиться, подається цукрова суміш. І обгортається ядро. Виходить драже. Подається гаряче повітря для висушування цього драже». Після запакування фальшиві ліки зберігали на складі готової продукції.

Ця підпільна лабораторія виготовляла з крохмалю, цукру й кави такі популярні ліки, як спазмалгон, кетанол та анаферон. Держлікслужба оприлюднила на своєму сайті номери серій, якими проштамповані фальшиві ліки. Їх повинні вилучити з аптек. Але скільки таких псевдопігулок уже випили українці, не знає ніхто. «Проблема не в тому, що препарат вбиває, а в тому, що не лікує. У результаті людина помирає!» – зауважує громадський діяч Дмитро Шерембій.

Читайте також:  З 1 липня українці зможуть купити ліки тільки за рецептом

Нагадаємо.

Представники СБУ заблокували роботу «фабрики», на якій активно виробляли лікарські препарати. На жаль, фальсифікат потрапляв в лікарні та аптеки.

Новину передає «Преса України».

Стало відомо, що СБУ викрила підпільну фабрику, на якій виготовляли медикаменти. Виробництво і збут «ліків», вартість яких оцінили в 5 мільйонів гривень, заблокували. Встановлено, що продукція реалізовувалась в аптеках та лікарнях, де зловмисники заздалегідь домовились про продаж фальсифікату.

За словами оперативників, зловмисники готували медпрепарати з вмістом спирту, походження та якість якого невідомі.

Триває розслідування за ч. 2 ст. 321-1 (фальсифікація лікарських засобів) КК.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.