facebook

Російський мільярдер витратить $100 млн на пошуки іншопланетян

Команда нового проекту шукатиме сигнали від позаземних цивілізацій і створюватиме послання від Землі.

1655713



Російський інвестор і бізнесмен Юрій Мільнер витратить $100 млн на проект, який займатиметься пошуком позаземних цивілізацій. Ідеологічним лідером ініціативи стане відомий фізик Стівен Хокінг. Про це було оголошено в понеділок, 20 липня, на спільній прес-конференції Мільнера і Хокінга в Лондоні, повідомляє РБК.

Хокінга інвестор назвав ідеологічним лідером проекту: в операційній діяльності він участі не братиме. Гроші на пошуки сигналів від позаземних цивілізацій упродовж 10 років надходитимуть за участю Мільнера через фонд, який видає премії в галузі науки – Breakthrough Prize Foundation.

На цьому етапі вкладатиме гроші лише Мільнер, але він не виключив того, що надалі до проекту можуть долучитись інші бізнесмени. Цей фонд підписав договори щодо використання найбільших на Землі радіотелескопів, зокрема телескопа Green Bank в Америці і телескопа Parkes в Австралії. Телескопи приєднають до спеціально розроблених програмного забезпечення і серверів.

За словами Мільнера, нові технології дозволять обробляти сигнал з набагато більшою швидкістю, ніж у попередніх аналогічних проектах. “Це означає, що ми за день оброблятимемо таку саму кількість інформації, як раніше за цілий рік”, – пояснив інвестор.

Команда проекту розраховує домогтись підвищення чутливості системи до сигналів в 50 разів і охопити в 10 разів більше небесного простору. В межах цього проекту розвиватимуть 2 основних напрямки – Breakthrough Listen (пошук сигналів від позаземних цивілізацій) і Breakthrough Message (створення послань від Землі).

Юрій Мільнер у такий спосіб збирається відродити і вивести на новий рівень проект SETI (англ. Search for Extraterrestrial Intelligence, “Пошуки позаземного розуму”) – усталена назва проектів та заходів з пошуку позаземних цивілізацій, в першу чергу сигналів, що виходять від цих цивілізацій.

Читайте також:  Українці зі всієї Італії знімають спільний кліп про Україну

Юрія Мільнера знають насамперед як інвестора інтернет-проектів. Заснований ним разом з партнерами інвестиційний Digital Sky Techologies став основою нинішньої Mail.Ru Group. У 2015 році російський Forbes поставив Мільнера на 32-у позицію в рейтингу “Найбагатші бізнесмени Росії” зі статком у $3,2 млрд.

Нагадаємо, що раніше очільник NASA Чарльз Болден підтвердив існування надсекретної військової бази “Зона-51”, зазначивши, що іншопланетян та літаючих тарілок на ній немає.

Шукайте деталі в групі Facebook