facebook

Ректора ІФНТУНГ Євстахія Крижанівського обрано академіком Національної академії наук України

Сьогодні відбулась прес-конференція дійсного члена (академіка) Національної академії наук України, ректора ІФНТУНГ Євстахія Івановича Крижанівського.

oDt8Pr_Odhc


Для університету нафти і газу та й для усієї Західної України нещодавно, 6 березня, відбулась знаменна подія: Євстахій Крижанівський, ректор ІФНТУНГ отримав найвищий науковий титул – звання академіка наук.

 

За весь час існування НАН України тільки троє професорів із Івано-Франківщини були удостоєні звання академіка Національної академії наук України. Наразі Євстахій Крижанівський, вихідець з Побережжя Тисменицького району, є єдиним в області дійсним членом НАН України.

 

Привітати з почесним званням ректора завітав до університету нафти і газу голова Івано-Франківської ОДА Олег Гончарук.

 

«Мене переповнює гордість, адже я повною мірою формувався як людина, як спеціаліст завдяки Євстахію Івановичу. І для мене сьогодні честь від імені облдержадміністрації, від імені депутатського корпусу привітати Вас з такою подією. Це дійсно на сьогоднішній день єдиний академік на теренах нашої області, який працює, віддаючи душу і серце, я знаю як він фанатично віддається своїй справі. Хочу сказати, що присвоєння Вам звання академіка в день Євстахія було символічним. Тож хочу побажати Вам міцного здоров’я, мирного неба, наснаги. Ви сьогодні є прикладом партіотизму мешканців нашої області, це проявляється у вашій роботі, у відношенні до студентів, а також у тому, як Ви допомагаєте мені, голові ОДА, у цей складний енергетичний кризовий час. Я Вам дуже дякую і низько схиляю голову. Бажаю многих, благих літ», – побажав Олег Гончарук.

 

Після привітань, ректор ІФНТУНГ, академік НАН України Євстахій Крижанівський зауважив, що структура наукових досліджень має відповідну ієрархію і координує всі дослідження Національна академія наук України. І, прийшовши на посаду ректора університету, спільно з коллективом, було поставлено велике завдання, щоб університет попав у відповідні рейтинги і виконував ті завдання, які були перед ним поставлені.

Читайте також:  Стало відомо, хто став новим ректором ІФНТУНГ

 

“Сталось так, що потрібно було формувати нову вищу освіту після розпаду Радянського Союзу. Тому в університеті пройшли певні перерозподіли напрямів підготовки. Тоді нафтогазова справа, якій зобов’язаний був служити наш університет в Україні, була ліквідована. Акцент в діяльності університету ставився на гірництві. Однак нам треба було робити кроки, щоб забезпечити входження України в Європейський освітній простір. Дуже важко приходилось переконувати керівництво держави, що нафтову справу у нашій державі треба зберегти. Мені як ректору, єдиного на той час Інституту нафти і газу прийшлось тричі робити доповіді на колегії Міністерства і виступати на трибуні Верховної Ради. Так склалось, що Україна протягом багатьох років будувала так свій енергетичний баланс, в якому понад 60% займали нафта і газ і вся інфраструктура була побудована на цьому. А в 60-ті роки величезні запаси в українських надрах були спустошені, оскільки ми перші в Європі здійснювали промисловий видобуток нафти й газу і транспортували його в Москву, Ленінград, Молдавію», – розповів Євстахій Крижанівський.

 

За словами Крижанівського, як тоді, так і тепер, ВНЗ поставив перед собою завдання досягти статусу дослідницького університету.

 

«Ми поставили перед собою завдання, щоб вцілому наш університет піднявся на найвищу сходинку. Нас змушує це робити життя, адже нам це дасть можливість стати мобільнішими та контактувати на міжнародному рівні. Відтак, наразі у нас ідуть приготування до визначення такого статусу. У зв’язку з прийняттям нового Закону України про вищу освіту вже чітко визначені критерії. Зокрема, в ньому вказано, що тільки той університет, який забезпечив прорив на рівні держави має право отримати статус дослідницького. Це напрям, над яким ми сьогодні працюємо: забезпечення енергетичної безпеки держави через збільшення власного видобутку газу», – зазначив Крижанівський.

Читайте також:  Виготовляли «документи» для ухилення від мобілізації: СБУ викрила групу лікарів на Львівщині

 

У зв’язку з цим Євстахій Крижанівський отримав персональне завдання президента НАН України академіка Бориса Патона, створити відповідну концепцію.

 

Відтак, Крижанівський заявив, що на сьогодні така концепція сформована.

 

«Сьогодні ми знаємо, що маємо казати Уряду, якою дорогою ми маємо спрямувати бізнес, щоб ми перестали бути залежні від імпорту газу і особливо від споживання російського газу. Ми знаємо яким чином добувати газ і якщо треба буде видобувати сланцевий газ – то ми також знаємо, як це робити без шкоди довкіллю», – повідомив академік Крижанівський.

 

Варто зауважити, що вибори дійсних членів (академіків) і членів-кореспондентів Академії проводяться за рішенням президії не рідше ніж один раз на три роки за наявності вакансій в умовах широкої поінформованості наукової громадськості. На всіх етапах виборів президія створює необхідні умови для всебічного обговорення кандидатур. Дійсні члени (академіки) обираються із числа членів-кореспондентів Академії, які мають вагомі досягнення в науці, підготовці наукових кадрів та формуванні наукових шкіл і працюють в Україні. Кандидатами, обраними у дійсні члени (академіки), вважаються особи, за яких проголосувало не менш як дві третини дійсних членів (академіків), які брали участь у голосуванні.

 

На нещодавніх виборах з чотирнадцяти кандидатів було проголосовано за дванадцятьох. За Євстахія Крижанівського на виборах не було жодного голосу проти, всі одноголосно проголосували за.

 

Колектив ІФНТУНГ побажав Євстахію Івановичу творчого натхнення в досягненні нових наукових звершень, успіхів у багатогранній й діяльності, удачі та доброго здоров’я.

 

 

 

 

 

 

 

 

Шукайте деталі в групі Facebook