facebook

Шведи знайшли біля своїх берегів затонулий російський підводний човен

На думку військових експертів, знайдена субмарина є російським підводним човном Сом, зниклим під час Першої світової війни.


Недалеко від узбережжя Швеції в Балтійському морі виявлено ​​підводний човен, що, імовірно, належить Росії. Про це повідомляють місцеві ЗМІ, з посиланням на заяву шведської компанії дайверів Ocean X-team.

 За їхніми даними, на російську приналежність підводного човна вказує напис на корпусі. Повідомляється, що довжина підводного човна становить 20 метрів, ширина – три метри.

“Невідомо, скільки судну років і як довго воно пролежало на морському дні, але російські літери на корпусі вказують на те, що він російський”, – йдеться в повідомленні на сайті компанії.

Човен було виявлено ​​минулого тижня.

Тим часом військові експерти розповіли Ленте.ру, що міні-субмарина, знайдена водолазами біля узбережжя Швеції, є російським підводним човном Сом, зниклим під час Першої світової війни.

На те, що знайдений підводний човен – Сом, зокрема, вказує частина його назви. На одному зі знімків видно твердий знак, що використовувався в дореволюційній орфографії російської мови в кінці слів після приголосних.

У Північному морі виявили німецький підводний човен часів Першої світової війни

Крім того, субмарина нагадує Сом своїм зовнішнім виглядом з характерним куполом. До того ж, як зазначили експерти, місце її виявлення перебуває недалеко від ймовірного місця загибелі російського підводного човна.

Підводний човен Сом, що став головним в серії аналогічних підводних човнів російського флоту, було побудовано в США за проектом Джона Філіпа Голланда в 1901 році. Довжина корпусу підводного човна становила 19,3 метра, ширина – 3,5 метра.

У липні 1915 року Сом переведений з Чорноморського флоту на Балтійський. 10 травня 1916 року, здійснюючи патрулювання в районі Оландсгафа, загинув при зіткненні зі шведським пароплавом Інгерманланд. Ніхто з екіпажу субмарини – двох офіцерів і 16 нижніх чинів – не вижив.

Читайте також:  Магнітні бурі в листопаді: лікар розповів, як припинити страждати від метеозалежності

За матеріалами: Lenta.ru,  Интерфакс

Шукайте деталі в групі Facebook