facebook

Олланд обіцяє вирішити питання з Містралями в найближчі тижні

Восени 2014 президент Франції призупинив передачу цих військових кораблів Росії у зв’язку з її політикою щодо України.

1659045



Питання з Містралями буде вирішено в найближчі тижні. Про це, як повідомляє агентство Bloomberg, заявив у понеділок ввечері президент Франції Франсуа Олланд.

Раніше міністр оборони Франції Жан-Ів Ле Дріан заявив, що французький уряд вирішив не поставляти вертольотоносці типу Містраль Росії, хоча розуміє, що йому доведеться повертати Москві велику суму за невиконання контракту.

Він нагадав, що восени минулого року президент Франції Франсуа Олланд призупинив передачу цих військових кораблів Росії у зв’язку з її політикою щодо України. “Це було правильне стратегічне рішення”, – сказав Ле Дріан.

З його слів, відтоді ситуація не змінилася, і угоду з Росією здійснити не можна. “Умов для цього немає”, – зазначив глава міноборони Франції.

Росія отримала від Франції частину технологій будівництва Містралів

Він визнав, що невиконання контракту обійдеться уряду його країни в $ 1,2 мільярда, але іншого виходу немає. Франції доведеться шукати нового покупця цих кораблів, і це буде нелегко. “Якщо Сполучені Штати куплять їх, то я буду радий”, – сказав Ле Дріан.

Контракт на будівництво 2 вертольотоносців типу “Містраль” вартістю 1,2 млрд євро було підписано Рособоронекспортом і французькою компанією DCNS в червні 2011 року. За умовами договору здачу “Владивостоку” планували на 1 листопада 2014 року, 2-го корабля – на 1 листопада 2015 року. Сума недодержок та штрафів у разі відмови від поставки може сягнути 3 млрд євро.

25 листопада 2014 року Франсуа Олланд вирішив призупинити поставку “Владивостока” (першого Містраля) до особливого розпорядження. Президент Франції вважає, що нинішня ситуація на сході України і донині не дозволяє здійснити передачу Росії першого Містраля.

Читайте також:  Пояснити за 24 хвилини: Зеленський запрошує Трампа в Україну

Шукайте деталі в групі Facebook