facebook

На Рівненщині сталися сутички між здобувачами бурштину та силовиками

Міліція і Нацгвардія застосували зброю. Є постраждалі.

1660128



У місті Дубровиця Рівненської області стався конфлікт між місцевими жителями, які займаються нелегальним видобутком бурштину, і силовиками, повідомляє Рівне Вечірнє.

За даними видання, в середу, 29 липня, міліціонери припинили роботу в районі декількох бурштинових копалень, затримавши при цьому кількох робітників. Місцеві жителі вимагали їх відпустити, але переговори з міліцією та місцевими чиновниками зайшли в глухий кут. Повідомляється, що міліція і Нацгвардія впоратися з ситуацією не змогли і застосували зброю.

INSIDER з посиланням на волонтера Вікторію Шинкаренко повідомляє, що співробітники СБУ викликали Нацгвардію, після чого почалася стрілянина гумовими кулями, а також були застосовані світлошумові гранати. В результаті розриву гранат дві людини постраждали. Чотирьох місцевих жителів затримали правоохоронці.

Голова Дубровицької РДА Сергій Киркевич звинуватив у всьому силовиків. З його слів, після того як міліція затримала кількох жителів, які займаються незаконним видобутком бурштину, під стінами РДА зібрався мітинг. Місцеві вимагали, щоб чоловіків відпустили.

“Я заспокоїв людей, раптом приїхало багато силовиків. А з ними жінка, яка почала знімати на камеру все. Через цю камери знову виник конфлікт. Прокурор району дав вказівку “ламати” людей. Силовики почали стріляти. Викликав “швидкі”, є поранені, один автомобіль обстріляли. Такими діями правоохоронних органів весь район проти влади налаштували, хоча я просив, щоб вони не втручалися, я б розібрався сам. Ні, сказали, мітинг незаконний. Це у нас що, часи Януковича? Мітингувальники стоять під РДА, не розійдуться, мабуть, приходить все більше людей. А це центр міста, тут діти з жінками ходять”, – розповів виданню Рівне Вечірнє Киркевич.

Він також додав, що ініціатива Президента про призупинення незаконного видобутку бурштину хороша, але виконувати її потрібно по-іншому: “Міліція 20 років кришувала видобутку, збирала гроші, а тепер людей силою ламає. Це не правильно. Потрібно з людьми спілкуватися, переконувати їх не добувати камінь”.

Читайте також:  У Бурштині хлопець вночі викрав мікроавтобус

Зазначимо, видобуток бурштину в Україні не прописаний на законодавчому рівні. Прикордонники та митники постійно затримують людей, котрі намагаються вивезти мінерал за межі країни. Так, за останні місяці, за офіційними даними, при спробі вивезти мінерал було конфісковано понад півтонни бурштину.

Шукайте деталі в групі Facebook