facebook

Туреччина гальмує будівництво “Турецького потоку”

Турецька сторона заявляє, що “Турецький потік” може бути відкладений принаймні до 2017 року

106793


Влада Туреччини стурбовані з приводу занадто великої залежності від російських енергоносіїв, а тому плани Росії щодо нового газопроводу в південно-східну Європунавряд чи просунуться настільки швидко, як цього хоче Москва.

Росія в грудні відмовилася від свого проекту “Південний потік” вартістю 40 млрд дол., який пройшов би по дну Чорного моря до Болгарії. Натомість “Газпром” заявив в січні, що планує побудувати газопровід тієї ж потужності до поки ще непостроеногму газового хабу на турецько-грецької кордоні в кінці 2016 року.

Однак, як пише Reuters, офіційні особи в Анкарі заявляють, що терміни проекту, який неофіційно називають “Турецьким потоком”, нереальні.

“Питання не в самому “Турецькому потоці”, це цілий пакет енергетичних потреб Туреччини. Ми повинні бути терплячими”, – сказав міністр енергетики Туреччини Танер Йилдиз.

Туреччина сильно залежить від природного газу РФ. У минулому році вона купила 27,33 млн кубометрів газу, що еквівалентно більш ніж половині імпорту газу країни.

Російська компанія “Росатом” також веде будівництво першої в Туреччині атомної електростанції.

Росія дуже зацікавлена в будівництві газопроводу, але дуже ймовірно, що “Турецький потік” буде відкладений, принаймні, до 2017 року”, – сказав один з керівників галузі, підкресливши довгі процедури надання екологічних дозволів, особливо напередодні загальних виборів у червні.

Інший чиновник сказав, що переговори щодо ціни на імпорт російського газу також є важливим чинником. Туреччина домоглася 10,25-відсоткової знижки в кінці лютого, але хоче більшого.

До 2017 року попит на газ в Туреччині, як очікується, буде випереджати поточні обсяги за контрактом на імпорт. Поставки з північного Іраку почнуться не раніше 2018 року, залишивши Анкарі невеликий вибір.

Читайте також:  Велосипедисти з Івано-Франківська проїхали 2400 кілометрів дорогами Туреччини та Грузії

Західний дипломат в Анкарі заявив, що суперечки про “Турецького потоку” також є предметом розбрату між Брюсселем і Москвою за збереження впливу на Туреччину.

“Зрозуміло, що справи Росії все більш безнадійні, і що ми повинні знайти більше союзників на сході і півдні. Туреччина є номером один. Росія приваблює Туреччину на свою орбитк, і якщо це не зупинити зараз, то може бути занадто пізно”, – сказав він.

Шукайте деталі в групі Facebook