facebook

Мета раSSєї – скомпрометувати НАТО. Але помилка Путлера – зробити це шляхом війни в Україні!

“Масква зробила багато помилок. Вона здобула легкий успіх у Криму



, і це її заспокоїло: їй здавалося, що на Донбасі все повториться. Але…”, – інтерв’ю видання “Polska” з експертом з міжнародних відносин Пшемиславом Журавським вель Граєвської (Żurawski vel Grajewski):

Polska: Час від часу з’являються повідомлення про зіткнення на сході України. Як розвиватиметься конфлікт в цьому регіоні? Він буде заморожений в сучасному стані, чи слід очікувати відновлення боїв?

Пшемислав Журавський вель Граєвський: Я не знаю. Зараз дуже складно прогнозувати, що там насправді буде відбуватися. Я не виключаю ситуації, що ще в серпні відбудеться ескалація. Другим періодом підвищеного рівня загрози стане зима. Хоча якщо в цей час Росія не зробить наступу, можна буде почати думати про оптимістичні сценарії розвитку конфлікту.

– Чого хоче досягти Росія?

– Її мета – не сама Україна. Вона прагне створити нову політичну систему, яка де-факто стане повторенням давнього «концерту великих держав». Але така ситуація може скластися тільки тоді, коли НАТО себе скомпрометує, продемонструє свою неефективність.

– Поки Росії це не вдається.

– Москва взагалі зробила багато помилок. По-перше, її застав зненацька торішній розвиток подій на Майдані. Потім вона здобула легкий успіх у Криму, і це її заспокоїло: їй здавалося, що на Донбасі все повториться.

– Але навіть якщо росіяни змінять методи, їм не вдасться скомпрометувати НАТО на Україні, адже та не є членом Альянсу.

– Росія може зробити це в Польщі чи в країнах Балтії. Але в останніх НАТО, мабуть, тримається добре, зміцнюючи свій східний фланг. Дії Альянсу – це крок у вірному напрямку, і польське керівництво повинне це підкреслювати, демонструючи на офіційному рівні оптимізм, а не песимізм.

Читайте також:  "Ключові події відбудуться у 2023 році": у Зеленського назвали вирішальні місяці війни в Україні

– Події на українському Майдані все ж довели, наскільки був важливий проект «Східного партнерства».

– Так це так. Революція на Майдані почалася зі студентських протестів, викликаних відмовою Януковича підписати угоду про асоціацію з Євросоюзом. Але не варто забувати, що фоном цього конфлікту були проблеми в російсько-німецькому партнерстві, які виникли через кризу, пов’язаного з кіпрськими банками та способами їх порятунку. Одночасно практично з самого початку Москва переоцінювала «Східне партнерство», абсолютно неадекватно реагуючи на масштаб виклику, який постав перед нею. На це наклалося нерозуміння росіянами українців, у результаті відбулася революція, яка повалила Віктора Януковича.

– Коли ситуація в Україні стала напруженою, весь Євросоюз підтримав польську точку зору в оцінці ситуації.

– Всю політику щодо Москви тримає в руках Німеччина, без якої Франція, Іспанія та Італія нічого не могли б зробити. Це пов’язано з тим, що Берлін вклав багато зусиль у формування своєї зони впливу в Центральній Європі. Умовою успіху цієї стратегії була відсутність військової загрози з боку Росії. Адже якби всі стали шукати зближення з Вашингтоном, а не з Берліном, німецькі зусилля пішли б нанівець. Берлін зайняв таку рішучу позицію щодо Москви в першу чергу з цієї причини. Втім, у росіян виникли з цього приводу проблеми. Ще в березні 2014 Путін прямо звертався до Ангели Меркель з пропозицією про співпрацю, але пропозиція не була прийнята, повисла в повітрі. У той момент Росія усвідомила, що її спіткала невдача, і тому відразу відбувся військовий напад на Україну.

Джерело – Żurawski vel Grajewski: Rosja zrobi coś przed końcem kadencji Obamy. Musi skompromitować NATO, by…

Шукайте деталі в групі Facebook