facebook

Alibaba починає розробку квантового комп’ютера

Квантовий комп’ютер китайські вчені збираються створити в найближчі 10-15 років.

1661702



Найбільший китайський інтернет-холдинг Alibaba Group спільно з Китайською академією наук розпочали розробку квантового комп’ютера. Як повідомляє ТАСС, обчислювальна потужність машини в трильйон разів перевершуватиме сучасні суперкомп’ютери.

Alibaba Group стала першою китайською компанією, яка розпочала розробку квантового комп’ютера слідом за американськими компаніями Google, Microsoft і IBM. При цьому технічний директор Alibaba Group Ван Цзянь заявив, що зараз участь компанії в проекті обумовлена ​​”виключно науковими інтересами”.

“Ми ще не до кінця розуміємо, як можна буде використовувати цю технологію в комерційних цілях”, – сказав він.

Академік Пань Цзяньвей вважає, що підтримка приватного капіталу вкрай важлива у процесі створення квантового комп’ютера. “Незважаючи на наявні дослідження в даній сфері, найкращі китайські уми переманюються керівництвом Google і Microsoft. Це ускладнює процес розвитку даної технології в Китаї”, – заявив учений.

Згідно з його прогнозами, квантовий комп’ютер китайські вчені створять у найближчі 10-15 років.

Уперше продемонстрований квантовий штучний інтелект

Головна відмінність квантового комп’ютера від звичайного полягає в тому, що теоретично він буде здатний в одну мить проводити приблизно мільйон обчислень, тоді як класичний – тільки одне.

Звичайний комп’ютер, як відомо, кодує інформацію за допомогою комбінації нулів та одиниць, так званого двійкового коду. Одиницю інформації тут називають бітом. У квантового комп’ютера на озброєнні кубіти, які можуть приймати значення нуля і одиниці одночасно, за рахунок стану суперпозиції. Одна тільки ця обставина теоретично має давати колосальну перевагу останньому.

Читайте також:  Газовані напої впливають на тривалість сну – вчені

Шукайте деталі в групі Facebook